Žalosno je što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra bešćutnim i krajnje neumjesnim postupanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje prvi put nakon rata nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na području Bosne i Hercegovine.

Žalosno je da dan na koji se čitav svijet, nizom formalnih i neformalnih događaja prisjeća žrtava srebreničkog genocida, u Bosni i Hercegovini, njihovoj domovini, izostaje službeno izražavanje pijeteta i saosjećanja sa žrtvama.

Sramotan postupak Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije poraz niti jedne pojedinačne strane ili političke grupacije u Bosni i Hercegovini. Ovo je poraz svih građana i čin koji je neprihvatljivo i nerazumno pravdati političkim razmiricama i stranačkim revanšizmom. Odsustvo izražavanja makar službenog žaljenja za žrtvama srebreničkog genocida je poraz čovječnosti i civilizacijska je sramota.

Nažalost, ovakvo postupanje je samo još jedan dokaz da Bosnom i Hercegovinom vladaju snage kojim ništa nije sveto, a najmanje životi i sudbine njihovih sugrađana. Izostanak proglašenja 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini i svođenje  na nadmudrivanje političkih partnera u vlasti na državnoj razini je uvreda za razum, za žrtve genocida i njihove porodice, kao i za sve građane Bosne i Hercegovine i svijeta kojima Srebrenica ostaje trajni podsjetnik na nevino ljudsko stradanje.

Nažalost, osporavatelji ideje jednakosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i jednakog prava na život i sretniju budućnost svih građana i danas vode glavnu riječ u našem društvu, na opću sramotu svih nas.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu