Nermin Nikšić

Žalosno je što Čavara ne zna da Vlada FBiH nije donijela odluku o privatizaciji

Žao mi je što se gospodin Čavara u svojim izjavama stalno vrti u HDZ-ovom izmišljenom i paralelnom svijetu legalnosti i legitimnosti umjesto da prihvati činjenicu kako aktuelnu vladu u trenutnoj poziciji drži isključivo njegov stranački predsjednik stalnim blokadama i ucjenama koje su nažalost konstanta od 2010 godine, a svjedočimo im i dana

Slika

Žalosno je da Marinko Čavara kao višegodišnji poslanik u Parlamentu FBiH i sada kao predsjednik FBiH ne zna da Vlada FBiH nije donijela odluku o privatizaciji već je usvojila Plan privatizacije Agencije za privatizaciju u FBiH.

Ovo je danas izjavio za Fenu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić komentirajući izjavu za Hrvatski medijski servis predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, u kojoj se navodi da je Čavara „ogorčen time što Federalna vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija“.

Odluke o privatizaciji se, kaže Nikšić, donose za svaku firmu posebno i na temelju prijedloga Agencije.

Što se tiče ocjene Predsjednika FBIH o konkretnom planu privatizacije, Nikšić smatra da su „kadrovi HDZ najmanje pozvani da komentarišu istu jer su u procesu privatizacije proteklih 20 godina ostavili samo pustoš i radnike na ulicama“.

– Žao mi je što se gospodin Čavara u svojim izjavama stalno vrti u HDZ-ovom izmišljenom i paralelnom svijetu legalnosti i legitimnosti umjesto da prihvati činjenicu kako aktuelnu vladu u trenutnoj poziciji drži isključivo njegov stranački predsjednik stalnim blokadama i ucjenama koje su nažalost konstanta od 2010 godine, a svjedočimo im i danas – rekao je Nikšić.

Istakao je da je „ova vlada za razliku od prethodnih pokazala kako joj je interes svako radno mjesto i dok je god u poziciji u kojoj se nalazi neće prestati raditi u interesu privrednih subjekata koje spominje Predsjednik FBiH u svojoj izjavi“.

Zato je premijer FBiH pozivao Čavaru da, kako kaže, „prestane sa politikom višegodišnjeg političkog marketinga bez suštine i sadržaja koje ne služe nikome, te iskoristi svoje ovlasti da Parlament započne sa svojim radom u punom kapacitetu jer su blokade HDZ-a proteklih godina puno štete nanijeli građanima FBiH“.

– Dobili ste mandat, formirajte Vladu za početak, a za razliku od vas SDP BiH će biti podrška za svaku odluku koja je u interesu građana što smo i dokazali kod izbora rukovodstva FBIH – kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u izjavi za Fenu.

Vlada FBiH dala je jučer saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH /APF/ za 2015. godinu, kojim su obuhvaćena preduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom periodu negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 preduzeća i to: "Bosnalijek" Sarajevo, "Energopetrol" Sarajevo, "Energoinvest" Sarajevo, "Aluminij" Mostar, "Hidrogradnja" Sarajevo, "Remontni zavod" Travnik, "Šipad eksport-import" Sarajevo, "Željezara" Zenica, KTK Visoko, "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Konfekcija Borac" Travnik, "Fabrika duhana" Mostar, "Vitezit" Vitez i Holding preduzeće "Putevi BiH" Sarajevo.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.