Zalihić: Vladajućoj bulumenti pri zapošljavanju na visokoškolske ustanove važnije mjesto prebivališta od znanja

Potpredsjednik Foruma mladih SDP BiH Arman Zalihić ocijenio je danas kako su kriteriji za izbor asistenata i suradnika prema Programu sufinanciranja zapošljavanja na javnim univerzitetima/sveučilištima u Federaciji BiH poražavajući i diskriminacijski.

“Svjedoci smo zadnjih dana kako je jedan od kriterija za zapošljavanje asistenata i suradnika na visokoškolske ustanove mjesto prebivališta. Tako je primjerice prvi preduvjet da postanete asistent na Univerzitetu u Sarajevu  prijava na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Isto se desilo i u drugim kantonima. To u praksi znači da možete biti najbolji student na pomenutoj visokoškolskoj ustanovi, ali ako dolazite iz nekog grada ili općine van kantona u kojem je sjedište visokoškolske ustanove ne možete dobiti posao”, ističe Zalihić.

Iz ovog se jasno vidi kako je cilj vladajuće koalicije da u predizborno vrijeme skine što veći broj ljudi sa zavoda na rok od godinu dana, a ne podići kvalitetu visokoškolskih ustanova u BiH,  objašnjava Zalihić I dodaje:

“Mi u potpunosti podržavamo da Zavodi imaju programe za zapošljavanje mladih ljudi, ali kada je riječ o izboru kadrova na visokoškolske ustanove isključivi kriteriji bi trebali biti znanje i kvalifikacije kandidata. S tim u vezi diskutabilno je i to da je jedan od uvjeta prijava na zavodima za zapošljavanje. Stavljanjem ovog uvjeta onemogućuje se zapošljavanje potencijalno kvalitetnijih kandidata samo zato što su u radnom odnosu. Ako su već željeli smanjiti nezaposlenost mladih mogli su to učiniti kroz javnu upravu ili privatni sektor, a ne od Univerziteta i Sveučilišta, koji bi kada je znanje u pitanju trebali biti perjanice svakog društva, praviti socijalne ustanove. Na njima kvaliteta mora biti jedini i isključivi kriterij.”

Dodamo li na ovo da se pri odabiru mladih kojima će se subvencionirati kupovina stana od strane Vlade Kantona Sarajevo boduje i boravak u ovom Kantonu za vrijeme rata, da se zaključiti da su vladajući iznimno domišljati u kreiranju do sad neviđenih osnova diskriminacije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu