Davor Bernardić, predsjednik SDP Hrvatske

Zalažemo se za građansku BiH, Čović želi jeftine političke poene

Predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić poručio je u izjavi za Vijesti.ba da se zalaže za građansku, civilizovanu, proevropsku i cjelovitu BiH, potcrtavši da nije saglasan sa stavom predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kako zalaganje za građansku državu danas u BiH znači zalaganje za islamsku državu.

“Kao što sam nekoliko puta rekao, tako to moram i Vama apostrofirati, tri stranke s nacionalnim predznakom, a među njima svakako i HDZ BiH i njen predsjednik Dragan Čović, u ovoj izbornoj godini žele da, po sistemu zavadi pa vladaj, osvajaju jeftine političke poene. To su loše poruke, s obzirom na kompleksno stanje i situaciju u BiH”, naglasio je Bernardić.
Predsjednik SDP-a Hrvatske mišljenja je da na takav način ne treba dolijevati ulje na vatru.

“Ja se zalažem upravo za građansku, civilizovanu, naprednu, proevropsku i cijelovitu BiH. Ne bi se složio s Čovićevom izjavom jer smatram da stvaranje građanske BiH ne znači stvaranje islamske republike“, naveo je Bernardić.

U svom intervjuu za portal dnevnik.ba, na pitanje kakve odnose SDP Hrvatske ima sa SDP-om Bosne i Hercegovine, Bernardić je naveo da je SDP BiH građanska stranka koja u svojim redovima okuplja sve, bez obzira na nacionalnost, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

„U dobrim smo odnosima sa SDP-om BiH, tako će i ostati dok god se zalažu za modernu, uljuđenu, civiliziranu, građansku, proeuropsku BiH, s ravnopravnim statusom svih naroda i manjina“, dodao je Bernardić.