KO SDP BiH USK

Zakoni za suzbijanje kriminala i korupcije

Podsjeća se da će primjenom Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji je također usvojen u Parlamentu Federacije BiH, sva imovina stečena krivičnim djelima biti oduzeta i data na upravljanje posebnoj državnoj instituciji

SlikaUsvajanjem  seta vrlo značajnih zakona kojima je cilj sprječavanje organizovanog kriminala i korupcije  te oduzimanje nezakonito stečene imovine, Socijaldemokratska partija ispunjava svoje ranije dato obećanje, a Vlada premijera Nermina Nikšića, poslanici i delegati u Parlamentu Federacije BiH stvaraju preduvjete  za organizovanje svojevrsnog bosanskog USKOKA čija će osnovna zadaća biti otkrivanje i gonjenje kriminalaca, saopćio je danas Kantonalni odbor SDPBiH Unsko-sanskog kantona.

– Brojne prepreke su morale biti prevaziđene da bismo došli do ovih zakona. Ispočetka ni predstavnici međunarodne zajednice nisu imali razumijevanja za naša nastojanja da efikasno stanemo ukraj organizovanom kriminalu i korupciji, a protiv zakona su radili i mnogi domaći moćnici od kojih su neki i vlastite stranke formirali da bi sakrili kriminal i zaštitili nelegalno stečenu imovinu – kaže se u saopćenju.

Podsjeća se da će primjenom Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji je također usvojen u Parlamentu Federacije BiH, sva imovina stečena krivičnim djelima  biti oduzeta i data na upravljanje posebnoj državnoj instituciji.

– Svi oni slučajevi na koje su građani upozoravali će konačno biti procesuirani, sve sumnjive transakcije prenošenja opljačkane imovine na supruge i rođake će biti onemogućene, a ratnim profiterima, tajkunima i lopovima će, osim što će završiti u zatvoru, biti oduzeta i sva nezakonito stečena imovina – kaže se u saopćenju KO SDPBiH USK.

Dodaje se da je važno naglasiti  i to da je usvojenim Zakonom o prekršajima stvorena mogućnost efikasnije borbe protiv rada ‘nacrno’ jer su predviđene kazne tako visoke da se poslodavcima neprijavljivanje radnika neće isplatiti kao što je to ranije bio slučaj.

Stoga, SDP Unsko-sanskog kantona poziva organe pravosuđa da, u duhu usvojenih zakona, "odmah započnu s procesuiranjem dokazanih kriminalaca, ratnih profitera, privatizacijskih tajkuna i svih onih koji na bilo koji način krše zakone ove države".

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.