Zakon za spas i razvoj sportskih klubova

Na današnjoj press konferenciji SDP BiH predstavljen je Zakon o sportskim klubovima FBiH, a cilj ovog zakona jeste spašavanje sportskih klubova i prilika za razvoj sportskih klubova u FBiH. Ovaj zakon je obaveza FBiH stara 11 godina koja je propisana Zakonom o sportu BiH.

Važno je naglasiti da ovo nije Zakon o sportu, već zakon o sportskim klubovima koji je samo jedan segment brige o sportu. Bosna i Hercegovina ima zakon na državnom nivou , ali zbog komplikovane ustavne strukture i nadležnosti za sport potrebno je da entiteti i drugi nivoi vlasti donesu svoje propise.

Upravo ovaj zakon je jedna od obaveza koju treba konačno ispuniti kako bi se pomoglo sportskim klubovima, u narednom periodu ćemo predlagati i druge zakone koji se tiču finansiranje vrhunskog sporta, zaslužnih sportista, poreskih olakšica za privrednike koji ulažu u sport.

“Ovim zakonom se definiše da sportski klubovi mogu biti udruženja i dionička društva, postupak kako klubovi-udruženja mogu postati klubovi-dionička društva. Također ovim zakonom se jasno definiše da svi nivoi vlasti mogu finansirati sportske klubove bez obzira na oblik organizovanja sportskog kluba”, istakao je zastupnik u PD Parlamenta FBiH, Irfan Čengić.

Ovaj zakon za cilj ima da pomogne posrnulim sportskim velikanima poput KK Bosna, ali i klubovima koji dobro funkcionišu a svoj rad žele da podignu na još veći profesionalni nivo poput klubova u regionu i Evropi.

“Ovo je početak niza zakonskih rješenja i aktivnosti, kojima želimo pomoći sportu u Bosni i Hercegovini. Od skupštine KS ću zahtijevati da razmatramo stanje vrhunskog sporta i kako možemo pomoći klubovima poput Bosne. Moramo se ugledati na države u regionu kada je u pitanju izdvajanje za sport” ističe Igor Stojanović.

Press konferenciji je prisustvovao i proslavljeni bh. rukometaš Enid Tahirović koji je istakao da ovaj zakon treba da bude spas klupskog sporta u Federaciji Bosne i Hercegovine i prilika za klubove za razvoj sporta, jer ako se nastavi dosadašnja praksa rada sportskih klubova još dugo ćemo tavoriti na dnu klupskog sporta u svim sportovima.

Naglašeno je da će u narednim danima predstavnici SDP-a obaviti konsultacije sa sportskim savezima i sportskim klubovima, a da od ovoga ne žele praviti političku priču već da se sve stranke koje podržavaju sport ujedine oko ovog zakona.

Čengić je na pitanje novinara da li očekuje podršku drugih stranaka istakao da očekuje podršku onih stranaka čiji se lideri vole slikati po VIP ložama na sportskim terenima u BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu