Ćavar na konferenciji ministara unutrašnjih i vanjskih poslova u Beču

Zajednička borba protiv terorizma

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i sekretar Ministarstva Bakir Dautbašić učestvuju na konferenciji o borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, a koja se u organizaciji ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova Austrije održava danas u Beču. Na ovom skupu učestvuju ministri unutrašnjih i vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, predstavnici Evropske unije i EUROPOL-a.
Ćavar se obratio u okviru trećeg panela posvećenom borbi protiv nasilnog ekstremizma, naglasivši da je jako bitno na pravilan način utvrditi prirodu i promjenjivost ove pojave koja je postala globalna prijetnja miru i sigurnosti.

„Uzimajući u obzir da se strani ratnici vraćaju u zemlje porjekla, sigurnosni izazov nije ograničen samo na zone ratnih sukoba, nego je globalan. Bosna i Hercegovina nažalost nije izuzeta iz ovih trendova, nego suočena sa problemima promjenjivog karaktera terorističkih aktivnosti, njihovog preveniranja, ali i adekvatne reakcije organa za provođenje zakona“, kazao je Ćavar.

On je upoznao prisutne ministre o mjerama koje je poduzela BiH, posebno istakavši izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je omogućeno sankcioniranje učešća u paravojnim i parapolicijskim formacijama, zatim provedenim operativnim akcijama, procesuiranju uhapšenih te nadzoru osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta u BiH.

Zaključeno je da je terorizam među glavnim sigurnosnim izazovima te da strani borci koji putuju u ratna područja u Iraku i Siriji predstavljaju novu prijetnju Evropi. S tim u vezi, ministri su potpisali Deklaraciju kojom se obavezuju na jačanje političke, ekonomske i sigurnosne saradnje, što će pridonijeti izgradnji jakog partnerstva između EU i zamalja zapadnog Balkana, te razmjenu informacija i iskustava u borbi protiv terorizma i spriječavanja radikalizacije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.