OO SDP BiH Travnik

Zahtjev za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Travnik

Ovim putem prenosimo zaključke vanredne elektronske sjednice Predsjedništva OO SDP BiH Travnik:

1. Apelujemo na sve građanke i građane naše općine da slijede upute ljekara i kriznih štabova kako bi sačuvali svoj život i živote svojih najbližih kao i živote svojih prijatelja i komšija.
2. Suočeni sa pandemijom COVID-19 u BiH i SBK/KSB, te predstojećom ekonomskom krizom u BiH, tražimo hitno održavanje Kolegija OV Travnik, kako bi donijeli Odluku o održavanju hitne sjednice Općinskog vijeća sa temom: Rebalans Budžeta općine Travnik za 2020. godinu.Svako odugovlačenje i nereagiranje na krizu nas dovodi u situaciju da kriza upravlja nama a ne mi krizom.
3. Kako svi ekonomski parametri pokazuju potpuno zaustavljanje privrednih aktivnosti u martu i mjesecima koji dolaze, tražimo restruktuiranje budžeta kako bi se pomoglo srednjim i malim preduzećama i
obrtnicima.
4. Mjere trebaju sadržavati sljedeće privremene odluke:

Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu za fizička i pravna lica, kao i za druge pravne subjekte kojima je utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade, kao i oslobađanje plaćanja naknade za taxi stajališta za 2020.godinu.

Oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina korisnicima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti.

U rebalansu izdvojiti 500.000 KM za pomoć privredi u otklanjanju posljedica pandemije COVID-2019 na ekonomske tokove u općini Travnik.

Kreirati budžetsku stavku za pomoć poljoprivrednicima i ostalim građanima koji će izvršiti proljetnu sjetvu žitarica (površine 2 dunuma i više), graha ili krompira (pola dunuma i više), općina će obezbjediti sav repromaterijal: sjeme, zaštitu, gnjojivo i gorivo.

Odluku kojom se općina Travnik obavezuje otkupiti sve viškove proizvedenih kultura koje ne budu potrebne onima koji se uključe u projekat proljetne sjetve iz stavke iznad. Viškove predati narodnim kuhinjama ako istih bude.

Kreirati budžetsku stavku za pomoć ugroženoj i ranjivoj populaciji građana Travnika uz pojednostavljenje procedura i procesa pribavljanja dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na jednokratne novčane pomoći iz Budžeta.

Sredstva za implementaciju gore navedenih mjera naći na pozicijama rashoda: Izdaci za rad komisija koje formira općinsko vijeće – 93.000 KM, Općinska izborna komisija 200.000 KM umanjiti na 20.000 KM, Grantovi političkim strankama – 274.000 KM i naknade općinskim vjećnicima – 243.000 KM.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu