OO SDP BiH Travnik

Zahtjev za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Travnik

Ovim putem prenosimo zaključke vanredne elektronske sjednice Predsjedništva OO SDP BiH Travnik:

1. Apelujemo na sve građanke i građane naše općine da slijede upute ljekara i kriznih štabova kako bi sačuvali svoj život i živote svojih najbližih kao i živote svojih prijatelja i komšija.
2. Suočeni sa pandemijom COVID-19 u BiH i SBK/KSB, te predstojećom ekonomskom krizom u BiH, tražimo hitno održavanje Kolegija OV Travnik, kako bi donijeli Odluku o održavanju hitne sjednice Općinskog vijeća sa temom: Rebalans Budžeta općine Travnik za 2020. godinu.Svako odugovlačenje i nereagiranje na krizu nas dovodi u situaciju da kriza upravlja nama a ne mi krizom.
3. Kako svi ekonomski parametri pokazuju potpuno zaustavljanje privrednih aktivnosti u martu i mjesecima koji dolaze, tražimo restruktuiranje budžeta kako bi se pomoglo srednjim i malim preduzećama i
obrtnicima.
4. Mjere trebaju sadržavati sljedeće privremene odluke:

Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu za fizička i pravna lica, kao i za druge pravne subjekte kojima je utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade, kao i oslobađanje plaćanja naknade za taxi stajališta za 2020.godinu.

Oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina korisnicima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti.

U rebalansu izdvojiti 500.000 KM za pomoć privredi u otklanjanju posljedica pandemije COVID-2019 na ekonomske tokove u općini Travnik.

Kreirati budžetsku stavku za pomoć poljoprivrednicima i ostalim građanima koji će izvršiti proljetnu sjetvu žitarica (površine 2 dunuma i više), graha ili krompira (pola dunuma i više), općina će obezbjediti sav repromaterijal: sjeme, zaštitu, gnjojivo i gorivo.

Odluku kojom se općina Travnik obavezuje otkupiti sve viškove proizvedenih kultura koje ne budu potrebne onima koji se uključe u projekat proljetne sjetve iz stavke iznad. Viškove predati narodnim kuhinjama ako istih bude.

Kreirati budžetsku stavku za pomoć ugroženoj i ranjivoj populaciji građana Travnika uz pojednostavljenje procedura i procesa pribavljanja dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na jednokratne novčane pomoći iz Budžeta.

Sredstva za implementaciju gore navedenih mjera naći na pozicijama rashoda: Izdaci za rad komisija koje formira općinsko vijeće – 93.000 KM, Općinska izborna komisija 200.000 KM umanjiti na 20.000 KM, Grantovi političkim strankama – 274.000 KM i naknade općinskim vjećnicima – 243.000 KM.