KO SDP Tuzla

Zahtijevamo od Skupštine Tuzlanskog kantona da se ogradi od izjave predsjednika Skupštine Žarka Vujovića

Sjedinjene Američke Države su najvjerniji i najmoćniji saveznik Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine duguju veliku zahvalnosti Vladi i narodu SAD-a. U sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa, od odlučujuće je važnosti pokazati zahvalnost i njegovati dobre odnose sa ovom velikom, najvećom vojnom silom, pogotovo što će stav SAD-a biti odlučujući kada se bude odlučivalo o prijemu BiH u NATO. Bez prijema u NATO nama nema trajne sigurnosti i sigurne budućnosti.

Prijemu BiH u NATO snažno se protive Rusija, Srbija i RS. Na sve odluke međunarodne zajednice, koje su dobre za Bosnu i Hercegovinu i koje podrže svi ambasadori od Amerike, do Evrope, ambasador Rusije stavlja veto. Bez obzira na to, ako budemo uporni i principijelni, Sjedinjene Američke Države i velike sile Evropske Unije, omogućit će nam ulazak u NATO i Evropsku Uniju.
Politika koju vodi vladajuća većina u Tuzlanskom kantonu, mjesecima nas udaljava od tog cilja. Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić (iz SD-a Envera Bijedića), podržan od SDA premijera Denijela Tulumovića i Vlade TK, a zatim od većine u Skupštini tj. od SDA, SD-a, DF-a, SBiH-a i SBB-a, grubo je ignorisao preporuke amabasadora SAD-a i Visokog predstavika. I to u dva navrata, tj. pri donošenju zakona kojim neovisnu policiju pretvara u ovisnu i prilikom nelegalne smjene direktora policije, Dževada Kormana. To do sada u Bosni i Hercegovini nije uradio niko osim Milorada Dodika, čovjeka sa crne američke liste.

Nakon Skupštine TK na kojoj su poslanici SD-a, SDA i njihove sluge odbile opravdan zahtjev opozicije za smjenu ministra Brkića, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (iz SD-a Envera Bijedića) je na veoma drzak način uvrijedio Vladu i narod Sjedinjenih Američkih Država, uvrijedio naše saveznike bez kojih danas ne bismo bili među živima i bez čije podrške ne možemo ući u NATO i tako obezbijediti sigurnost budućim generacijama, jer je izjavio „mi nismo pedeset prva država Amerike, niti neke ruske gubernije.“
Žarko Vujović ne može izjednačavati Sjedinjene Američke Države sa „nekom ruskom gubernijom“, kako je izjavio, jer to Vlada i narod Sjedinjenih Američkih Država nisu zaslužili, jer to narodi Bosne i Hercegovine nisu zaslužili. Mi građani Tuzlanskog kantona ne možemo dopustiti da nas Žarko Vujović udaljava od našeg puta ka NATO paktu, na način da koristi retoriku koja nas podsjeća na retoriku Milorada Dodika. I to u sred Tuzle i Tuzlanskog kantona!

Zahtijevamo od Skupštine Tuzlanskog kantona da se ogradi od izjave predsjednika Skupštine Žarka Vujovića.Ta izjava je uvredljiva za naše prijatelje i nas, i ta izjava ne odražava volju, mišljenje i osjećanja građana Tuzlanskog kantona.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu