GO SDP BiH Mostar

Zahtijevamo da se neodložno započne sa sanacijom područja zagađenog piralenom

GO SDP BIH Mostar, a povodom informacija o ekološkoj katastrofi vezano za piralen i kolektorsko postrojenje, traži od Grada Mostara i svih drugih relevantnih institucija da odmah informišu javnost o razmjerama katastrofe i da se izdaju upustva građanima o eventualnim mjerama zaštite.

Zahtijevamo da se neodložno započne sa sanacijom zagađenog područja i da se javnosti predoči plan sanacije kao i vremenski rokovi izvršenja tog posla. Također smatramo da je neophodno utvrditi uzroke pojave piralena kako bi se pristupilo sanaciji primarnog izvora zagađenja. O svim aktivnostima kao i o rezultatima analiza i ispitivanja zemlje, vode i zraka potrebno je kontinuirano informisati građane.

Ako su se saznanja o ekološkoj katastrofi krila od javnosti zahtjevamo od nadležnog tužilaštva pokretanje istrage i podizanje optužnica za ova djela koja su dovela u opasnost zdravlje i živote svih Mostarki i Mostaraca.

Niko i ni zbog kakvog višeg cilja nema pravo ugrožavati naše zdravlje i naše živote. Mostar je već postao poznat kao sredina koja ima ogroman broj kancerogenih oboljenja, a da niko o tome ne vodi računa. Vrijeme je da se konačno izdvoji novac za detaljne analize uzroka pojave tolikog broja kancerogenih oboljenja i da oni koji su odgovorni zbog toga snose i odgovornost.

Institucije kojima je posao da brinu o našem kolektivnom zdravlju su novcem građana plaćene da to čine, a ne da se prave kao da se ništa ne dešava ili da sakrivaju informacije zbog ko zna čijeg interesa.

Gospodo i vaši životi su ugroženi i konačno poduzmite nešto kako bi se zaustavio galopirajući porast kancerogenih oboljenja u Mostaru i okolici.