GO SDP BiH Mostar

Zahtijevamo da se neodložno započne sa sanacijom područja zagađenog piralenom

GO SDP BIH Mostar, a povodom informacija o ekološkoj katastrofi vezano za piralen i kolektorsko postrojenje, traži od Grada Mostara i svih drugih relevantnih institucija da odmah informišu javnost o razmjerama katastrofe i da se izdaju upustva građanima o eventualnim mjerama zaštite.

Zahtijevamo da se neodložno započne sa sanacijom zagađenog područja i da se javnosti predoči plan sanacije kao i vremenski rokovi izvršenja tog posla. Također smatramo da je neophodno utvrditi uzroke pojave piralena kako bi se pristupilo sanaciji primarnog izvora zagađenja. O svim aktivnostima kao i o rezultatima analiza i ispitivanja zemlje, vode i zraka potrebno je kontinuirano informisati građane.

Ako su se saznanja o ekološkoj katastrofi krila od javnosti zahtjevamo od nadležnog tužilaštva pokretanje istrage i podizanje optužnica za ova djela koja su dovela u opasnost zdravlje i živote svih Mostarki i Mostaraca.

Niko i ni zbog kakvog višeg cilja nema pravo ugrožavati naše zdravlje i naše živote. Mostar je već postao poznat kao sredina koja ima ogroman broj kancerogenih oboljenja, a da niko o tome ne vodi računa. Vrijeme je da se konačno izdvoji novac za detaljne analize uzroka pojave tolikog broja kancerogenih oboljenja i da oni koji su odgovorni zbog toga snose i odgovornost.

Institucije kojima je posao da brinu o našem kolektivnom zdravlju su novcem građana plaćene da to čine, a ne da se prave kao da se ništa ne dešava ili da sakrivaju informacije zbog ko zna čijeg interesa.

Gospodo i vaši životi su ugroženi i konačno poduzmite nešto kako bi se zaustavio galopirajući porast kancerogenih oboljenja u Mostaru i okolici.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu