Inicijativa vijećnika Armina Velića

Zabraniti rad uslužnim djelatnostima na vjerske i državne praznike

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici OV Bužim vijećnik SDP-a Armin Velić je podnio zanimljivu inicijativu o izmjeni Odluke o radnom vremenu uslužnih djelatnosti na području općine Bužim. Na društvenim mrežama ova inicijativa je  već dobila značajnu podršku kao i niz prijedloga koji bi se mogli ugraditi u samu odluku. Osnovni cilj inicijative je zaštita radnika i radničkih prava. Svjedoci smo da radnici u trgovačkim centrima, samostalnim trgovačkim radnjama, pekarama i  ugostiteljskim objektima dnevno rade više od osam sati, a poslodavci se često odlučuju da njihovi radnici rade i na državne i vjerske praznike iako je rad na te dane zakonom zabranjen.

Inicijativa za izmjene Odluke o radnom vremenu uslužnih djelatnosti na području općine Bužim  tretirala bi zabranu rada uslužnih djelatnosti za vrijeme državnih i vjerskih praznika, te zabranu ili ograničenje rada nedjeljom kao u mnogim evropskim zemljama, te ograničenje radnog vremena radnim danima do 21:00h (ljetno računanje vremena), te 20:00h (zimsko računanje vremena) u trgovinama i trgovačkim lancima na teritoriji općine Bužim. Odlukom se može jasno i precizno definisati da na državni ili vjerski praznik ne mogu raditi trgovine ili trgovački centri , dok bi se nedjeljom  ograničio rad do 15:00 sati, ili bila zabrana rada uz uvođenje dežurnih trgovina, a prema unaprijed utvrđenom rasporedu i dogovoru vlasnika trgovina i trgovačkih centara.