Inicijativa vijećnika Armina Velića

Zabraniti rad uslužnim djelatnostima na vjerske i državne praznike

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici OV Bužim vijećnik SDP-a Armin Velić je podnio zanimljivu inicijativu o izmjeni Odluke o radnom vremenu uslužnih djelatnosti na području općine Bužim. Na društvenim mrežama ova inicijativa je  već dobila značajnu podršku kao i niz prijedloga koji bi se mogli ugraditi u samu odluku. Osnovni cilj inicijative je zaštita radnika i radničkih prava. Svjedoci smo da radnici u trgovačkim centrima, samostalnim trgovačkim radnjama, pekarama i  ugostiteljskim objektima dnevno rade više od osam sati, a poslodavci se često odlučuju da njihovi radnici rade i na državne i vjerske praznike iako je rad na te dane zakonom zabranjen.

Inicijativa za izmjene Odluke o radnom vremenu uslužnih djelatnosti na području općine Bužim  tretirala bi zabranu rada uslužnih djelatnosti za vrijeme državnih i vjerskih praznika, te zabranu ili ograničenje rada nedjeljom kao u mnogim evropskim zemljama, te ograničenje radnog vremena radnim danima do 21:00h (ljetno računanje vremena), te 20:00h (zimsko računanje vremena) u trgovinama i trgovačkim lancima na teritoriji općine Bužim. Odlukom se može jasno i precizno definisati da na državni ili vjerski praznik ne mogu raditi trgovine ili trgovački centri , dok bi se nedjeljom  ograničio rad do 15:00 sati, ili bila zabrana rada uz uvođenje dežurnih trgovina, a prema unaprijed utvrđenom rasporedu i dogovoru vlasnika trgovina i trgovačkih centara.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu