Saša Magazinović za N1

Za ujedinjenje ljevice bez ikakvog uslovljavanja

Naredne sedmice SDP i Naša stranka zauzeće stav o održavanju Kongresa ujedinjenja. Na adrese stranaka ljevice danas je stiglo pismo Demokratske fronte sa konkretnim prijedlogom ujedinjenja, odnosno formiranjem nove stranke na paritetnim osnovama i novim ključnim ljudima.

U prijedlogu koji je upućen SDP-u, Našoj Stranci i Građanskom savezu navedeno je sedam tačaka, uz ostalo da svi dosadašnji predsjednici političkih subjekata koji pristupe Kongresu ujedinjenja, ne mogu biti kandidati za poziciju predsjednika novoformiranog političkog subjekta.

U duhu međusobnog povjerenja, a radi demokratičnosti postupka, svaki politički subjekat može kandidovati najmanje po dva kandidata/kandidatkinje za tu poziciju.
Također svi politički subjekti imaće jednak broj predstavnika, odnosno članova rukovodstva na principu pariteta u svim centralnim organima od Glavnog i Nadzornog odbora, Predsjedništva, Sekretarijata… Biće dogovoreno ime, logo, grb i zastava na temelju socijaldemokratske ideje i tradicije.

U SDP u i Našoj stranci o Kongersu za sada oprezno. Neočekivan potez Demokratske fronte glavni organi navednih stranaka tek trebaju raspraviti, posebno navode o paritetu, imenima, no uslovljavanja ne smije biti. Sam Kongres u SDP-u nisu željeli komentirati, a o tome koliko je realno ujedinjenje ponovili su ranije stav.

“Najviše bi voljeli da se to sve objedini u okviru jednog političkog subjekta, onog koji je naravno najveći, ali bez ikakvog ličnog uslovljavanja, sa ličnim karijerama. Ako ne može to, mi smo raspoloženi za zajedničke liste, zajedničku kampanju i mislim da će jedan takv vid saradnje postojati”, izjavio je Saša Magazinović iz SDP-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu