KO SDP Tuzla

Za skandal u Vladi TK odgovoran premijer TK i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja u Skupštini TK

Povjereništvo Kantonalne organizacije SDPBiH Tuzla pridružuje se javnim osudama aktuelnog skandala u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je nastao zbog toga što ministar za boračka pitanja nema potrebnu visoku stručnu spremu i iz tih razloga volonterski obavlja funkciju ministra.

˝Vladu TK, koju čine SDA i njeni sateliti, pored toga što nije imenovana u skladu sa Ustavom TK i Zakonom o Vladi TK, predložio je premijer, a SDA-ova skupštinska većina potvrdila izbor, bez obzira što je to bilo u suprotnosti sa Zakonom o vladinim ministarskim i drugim imenovanjima˝, saopćili su iz SDP-a.

Kako su istakli, odgovornost za ovo, pored premijera, snosi i Komisija za izbor i imenovanja Skupštine TK, na čijem je čelu odmetnuti bivši SDP-ovac Husein Tokić, koja je bila obavezna da izvrši sve Zakonom predviđene provjere svih kandidata za ministre, pošto je Zakonom propisano da ministri moraju imati visoku stručnu spremu i to iz oblasti koja je bliska poslovima za koje su imenovani.

˝Obzirom da to pomenuta Komisija nije uradila, već je Skupštini TK ponuđen nezakonit prijedlog, čime su poslanici u Skupštini TK i javnost dovedeni u zabludu, tražimo od nadležnih institucija da preduzmu odgovarajuće mjere, jer smatramo da, pored političke i moralne, ima i krivične odgovornosti˝, navode iz KO SDP-a Tuzla.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu