GO SDP Banja Luka

Za razliku od SDP-a, SDA gaji višedecenijske intimne odnose sa SNSD-om

Povodom saopštenja nepostojećeg RO SDA Bosanska krajina – Banja Luka o prelasku bivšeg predsjednika GO SDP BiH Banja Luka u redove druge stranke, pozivamo SDA, kao dugogodišnju bračnu partnericu SNSD-a u Republici Srpskoj, da više brige povedu o pravdanju vlastitog naslijeđa proizašlog iz njihovog braka sa SNSD-om, nego da se brinu o naslijeđu SDP-a BiH.

Za početak, obraćamo se stranci SDA sa sjedištem u Sarajevu, budući da Regionalni odbor te stranke u Banja Luci ne postoji. Ako ovo nije tačno voljeli bismo da SDA pokaže svoje banjalučke kancelarije široj javnosti. Pored toga, želimo istaknuti da SDA-ove sarajevske vikend-patriote ne mogu predstavljati bosanskohercegovačku regiju u kojoj uopšte ne žive i ne rade.

Ističemo da, za razliku od SDP-a BiH, SDA gaji višedecenijske intimne odnose sa SNSD-om i drugim nacionalistima širom Bosne i Hercegovine. SDA javno i otvoreno brani i promoviše tekovine i vladavinu SNSD-a.

Podsjećamo bosanskohercegovačku javnost da SDA-ovi predstavnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske već drugu godinu za redom podržavaju obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Upravo SDA drugu godinu za redom glasa za budžet u kojem je pozamašna svota novca predviđena za organizovanje pompezne proslave 9. januara, od koje jedinu korist izgleda imaju SNSD i SDA. I jedni i drugi podržavaju obilježavanje kako bi onda u javnosti mogli glumiti da brane narod jedni od drugih.  

Pored toga, napominjemo da je SDA Miloradu Dodiku omogućila proglašavanje vanrednog stanja, te su mu tako dodijelili apsolutnu moć u RS-u. Omogućili su mu da odlučuje i dijeli novac na sličan način na koji to rade federalne vlasti sa malinarima, slastičarima i drvosječama koji nabavljaju respiratore, maske, testove, i šta sve ne.

Ovakvu moć je SNSD-u SDA isporučila odustajanjem od inicijative za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Pritom, SDA se hvalila ovom kapitulacijom Edina Ramića i SDA pred Željkom Cvijanović na sva zvona.

Napominjemo da je SDA omogućila Dodiku apsolutnu kontrolu u Domu naroda BiH, dajući mu svoj glas za četvrtog od pet delegata u ovom organu, te su mu tako isporučili godinama željenu dvotrećinsku entitetsku većinu. Zauzvrat, njihov ponekad nasilni bračni partner, SNSD, im je odgovorio i smjenom Senada Bratića sa pozicije potpredsjednika NS RS, koju je SDA stojički, šutke prihvatila.

Konačno, umjesto da se njihovi fiktivni ogranci bave strankama koje zaista postoje i djeluju u cijeloj Bosni i Hercegovini, pozivamo SDA da javnosti ponudi odgovore o korupciji i kriminalu koji izlaze na vidjelo. Podsjećamo, osim fiktivnih odbora, SDA očito ima i svoje fiktivne biznismene, dobavljače, pa i povratnike, putem kojih se kradu milioni narodnog novca na nimalo patriotski način. Pozivamo SDA da objasni javnosti zašto i kako je Federalni ministar za raseljena lica FBiH, Edin Ramić, dodijelio 200.000 KM sada već čuvenoj “Srebrenoj malini”? Ako govorimo o tekovinama, treba reći da, iako se kašike možda nisu pozlatile, srebrena malina zasigurno već jeste. Ministar Ramić, prisni prijatelj Željke Cvijanović i pismonoša Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, treba ponuditi odgovore o nizu drugih pitanja vezanih uz dodjelu donacija povratnicima, o čemu ćemo se detaljnije baviti drugom prilikom.

Na kraju, ističemo da je SDP BiH partija koja je iznad svakog pojedinca. Za razliku od SDA, SDP BiH ima stvarnu, omasovljenu organizaciju u Banja Luci i bez ikakvih problema ćemo naći zasigurno mnogo kvalitetniju zamjenu za bivšeg predsjednika GO SDP BiH Banja Luka od njega samog. Na žalost SDA i SNSD, SDP BiH će nastaviti da raste kao jedina političika opcija koja cijelu Bosnu i Hercegovinu vidi kao svoju domovinu, a sve njene ljude kao sugrađane i sunarodnjake.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu