Tribina u Mostaru

Za razliku od SDA i HDZ, SDP će građanima Mostara ponuditi konkretna rješenja

U Mostaru je održana Javna tribina „Mostar – jučer,danas,sutra“, u organizaciji Foruma lijeve inicijative. U fokusu su bile posljednje izmjene Izbornog zakona BiH kada je Mostar u pitanju, te problemi sa kojim se ovaj grad svakodnevno susreće.

Predsjednik SDP-a Mostar Arman Zalihić u uvodnom izlaganju objasnio je građanima Mostara kakvu će refleksiju na grad imati dogovorene izmjene Izbornog zakona i Statuta. „U konačnici jedino što je dobro u cijeloj priči je što će se izbori napokon održati, a građani će na izborima reći svoj stav i o sporazumu – ako su zadovoljni glasat će za SDA i HDZ, ako nisu glasat će za nas. A nas njihov sporazumom ničim ne obavezuje, pa sutra na Vijeću ne moramo ni glasati za njega“.

Zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić napravila je retrospektivu onoga što se radilo i nije radilo u Mostaru tokom zadnjih osam godina, od kada je Mostar bez izbora. Govorila je o nefunkcionalnosti javnih poduzeća, netransparentnom trošenju javnog novca, komunalnim i drugim problemima koji tište građane Mostara.

„Na sva ta pitanja SDP će građanima ponuditi konkretne mjere i treba nam podrška građana kako bi Mostar izvukli iz mulja u kojeg su ga uvukle nacionalne stranke“ zaključila je Prlić.

Gosti na tribini bili su i Ismet Lulić, kantonalni zastupnik i Irfan Čengić, predsjednik komisije za lokalnu samoupravu Parlamenta FBiH.

Lulić je tom prilikom povukao paralelu i rekao kako ni HNK nije u puno boljoj situaciji u odnosu na Mostar. Istaknuo je i to kako ni dvije godine nakon izbora u ovom kantonu još nije formirana vlast.

Irfan Čengić je na kraju zaključio da je problem održavanja izbora u Mostaru je bio politički problem.

„Nakon izbora vrijeme je da se napokon rješavaju problemi građana, komunalne privrede, infrastrukture, javnog prijevoza, izgradnje objekata“, naveo je Čengić.