Senaid Begić za Oslobođenje

Za napad na novinara pet godina zatvora

Kako komentarišete osipanje kadrova i članova SDP-a u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu?

– Činjenica je da ima onih koji su napustili SDPBiH, ali to je zanemarivo mali broj u odnosu na broj članova Kantonalne organizacije Tuzla. Isključen je i brisan iz članstva određeni broj članova iz Tuzlanskog kantona zbog nepoštivanja statutarnih odredbi partije i odluka Glavnog odbora. Tamo je uvedeno povjereništvo. Iz Kantonalne organizacije su isključena dva člana koja su ujedno zastupnici u kantonalnoj Skupštini.

Povjereništva

Radi se o dvojici od deset zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a, koji su na sjednici glasali protiv prijedloga SDP-a prilikom izbora predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Povjereništvo KO SDP-a BiH Tuzla je brisalo iz evidencije tri člana SDP-a iz Gradske organizacije Gradačac, jer su se otvoreno uključili u formiranje novog političkog subjekta i zajedno sa vijećnicima SDA pokušali da sruše SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću Gradačac. Od trenutka uvođenja povjereništva u KO SDP-a Tuzla i najave formiranja nove političke stranke od nekoliko bivših članova SDP-a TK-a, u 11 od ukupno 13 gradskih i općinskih organizacija SDP-a u su nastavljene redovne aktivnosti u skladu sa Statutom partije.

U dvije općinske organizacije, u Lukavcu i Banovićima, uvedeno je povjereništvo. KO Tuzla i sve njene gradske i općinske organizacije djeluju jedinstveno i u skladu sa Statutom i programom SDP-a BiH. Potvrdu svega ovoga očekujemo i na izborno-izvještajnoj konferenciji koja će se održati 15. septembra, kada će se izabrati novo rukovodstvo Kantonalne organizacije.
Kada je u pitanju HNK, poznato je da je bivši predsjednik KO SDP-a HNK-a Zoran Mikulić imenovan za savjetnika Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ta činjenica, pored loših rezultata, dovela je do uvođenja povjereništva. Konačnu stabilizaciju KO SDP-a HNK-a očekujemo poslije izborno-izvještajne konferencije 21. septembra, na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo.

Naša stranka je ostavila mogućnost povratka DF-a u BH blok. Šta Vi mislite o tome?

– Teško je očekivati da se u BH blok vrati stranka koja je optuživala Našu stranku i SDP za nekakav plan B i savez sa Dodikom i Čovićem u rušenju BiH samo zato što su naše dvije partije na prošlim izborima istakle kandidate za članove Predsjedništva BiH. SDP je često pružao ruku DF-u i prečesto smo bili izigrani. Otišli su daleko u saradnji sa SDA, a od jedne po programu građanski orijentirane stranke postali satelit SDA. Skeptičan sam po pitanju povratka DF-a u BH blok.
Aktivni ste u radu PD PFBiH. Jedna od Vaših inicijativa koja je usvojena je da se napad na novinara tretira kao napad na ovlaštenu službenu osobu u obavljanju posla. Šta dalje?

– Pomenuta inicijativa je usvojena u februaru 2019, prije famoznog “napada u Sarajevu” na kameru, a ne na novinara, što je, između ostalog, pokazalo opravdanost te inicijative. U medijima se često može čuti da su novinari, koji obavljaju izuzetno težak posao, u ovakvom vremenu često meta napada. Čitao sam i sugestije od nevladinih organizacija i Misije OSCE-a u BiH kada su u pitanju napadi na novinare, koji su se često oglašavali, ali nije bilo nekog efekta. To mi je dalo motiv da u Parlamentu pokrenem inicijativu za izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH.

Odmah nakon godišnjih odmora, u septembru ću u parlamentarnu proceduru predložiti izmjene KZFBiH, gdje bi se napad na novinara tretirao kao napad na službenu osobu. U prijedlogu će stajati da je zaprijećena kazna za napad od tri do pet godina zatvora, ovisno od težine djela.

Jedan zavod

Pored ove, prihvaćena je moja inicijativa o usvajanju Strategije za mlade za period 2021 – 2025. godine. Na posljednjoj sjednici Parlamenta 16. jula podnio sam inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, da se umjesto sadašnjih 11 predvidi formiranje jedinstvenog federalnog ZZO, a da se kantonalni prestrukturiraju u službe.
Slijede unutarstranački izbori u SDP-u. Da li ćete se kandidirati za novi mandat šefa KO SDP-a ZDK-a?

– Prvo će se organizirati izbori za kantonalne i regionalne organizacije, što bi trebalo biti okončano do kraja septembra, a u oktobru bi bili provedeni izbori u općinskim i gradskim organizacijama. Izborno-izvještajna konferencija je zakazana za 22. septembar, na kojoj će 225 delegata birati predsjednika KO, Kantonalni odbor i Nadzorni odbor. Naš KO je u ovom mandatnom periodu izuzetno popravio rezultat u odnosu na prethodni period. Što se tiče moje kandidature, sačekaću stavove općinskih i gradskih organizacija SDP-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu