Senaid Begić za Oslobođenje

Za napad na novinara pet godina zatvora

Kako komentarišete osipanje kadrova i članova SDP-a u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu?

– Činjenica je da ima onih koji su napustili SDPBiH, ali to je zanemarivo mali broj u odnosu na broj članova Kantonalne organizacije Tuzla. Isključen je i brisan iz članstva određeni broj članova iz Tuzlanskog kantona zbog nepoštivanja statutarnih odredbi partije i odluka Glavnog odbora. Tamo je uvedeno povjereništvo. Iz Kantonalne organizacije su isključena dva člana koja su ujedno zastupnici u kantonalnoj Skupštini.

Povjereništva

Radi se o dvojici od deset zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a, koji su na sjednici glasali protiv prijedloga SDP-a prilikom izbora predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Povjereništvo KO SDP-a BiH Tuzla je brisalo iz evidencije tri člana SDP-a iz Gradske organizacije Gradačac, jer su se otvoreno uključili u formiranje novog političkog subjekta i zajedno sa vijećnicima SDA pokušali da sruše SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću Gradačac. Od trenutka uvođenja povjereništva u KO SDP-a Tuzla i najave formiranja nove političke stranke od nekoliko bivših članova SDP-a TK-a, u 11 od ukupno 13 gradskih i općinskih organizacija SDP-a u su nastavljene redovne aktivnosti u skladu sa Statutom partije.

U dvije općinske organizacije, u Lukavcu i Banovićima, uvedeno je povjereništvo. KO Tuzla i sve njene gradske i općinske organizacije djeluju jedinstveno i u skladu sa Statutom i programom SDP-a BiH. Potvrdu svega ovoga očekujemo i na izborno-izvještajnoj konferenciji koja će se održati 15. septembra, kada će se izabrati novo rukovodstvo Kantonalne organizacije.
Kada je u pitanju HNK, poznato je da je bivši predsjednik KO SDP-a HNK-a Zoran Mikulić imenovan za savjetnika Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ta činjenica, pored loših rezultata, dovela je do uvođenja povjereništva. Konačnu stabilizaciju KO SDP-a HNK-a očekujemo poslije izborno-izvještajne konferencije 21. septembra, na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo.

Naša stranka je ostavila mogućnost povratka DF-a u BH blok. Šta Vi mislite o tome?

– Teško je očekivati da se u BH blok vrati stranka koja je optuživala Našu stranku i SDP za nekakav plan B i savez sa Dodikom i Čovićem u rušenju BiH samo zato što su naše dvije partije na prošlim izborima istakle kandidate za članove Predsjedništva BiH. SDP je često pružao ruku DF-u i prečesto smo bili izigrani. Otišli su daleko u saradnji sa SDA, a od jedne po programu građanski orijentirane stranke postali satelit SDA. Skeptičan sam po pitanju povratka DF-a u BH blok.
Aktivni ste u radu PD PFBiH. Jedna od Vaših inicijativa koja je usvojena je da se napad na novinara tretira kao napad na ovlaštenu službenu osobu u obavljanju posla. Šta dalje?

– Pomenuta inicijativa je usvojena u februaru 2019, prije famoznog “napada u Sarajevu” na kameru, a ne na novinara, što je, između ostalog, pokazalo opravdanost te inicijative. U medijima se često može čuti da su novinari, koji obavljaju izuzetno težak posao, u ovakvom vremenu često meta napada. Čitao sam i sugestije od nevladinih organizacija i Misije OSCE-a u BiH kada su u pitanju napadi na novinare, koji su se često oglašavali, ali nije bilo nekog efekta. To mi je dalo motiv da u Parlamentu pokrenem inicijativu za izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH.

Odmah nakon godišnjih odmora, u septembru ću u parlamentarnu proceduru predložiti izmjene KZFBiH, gdje bi se napad na novinara tretirao kao napad na službenu osobu. U prijedlogu će stajati da je zaprijećena kazna za napad od tri do pet godina zatvora, ovisno od težine djela.

Jedan zavod

Pored ove, prihvaćena je moja inicijativa o usvajanju Strategije za mlade za period 2021 – 2025. godine. Na posljednjoj sjednici Parlamenta 16. jula podnio sam inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, da se umjesto sadašnjih 11 predvidi formiranje jedinstvenog federalnog ZZO, a da se kantonalni prestrukturiraju u službe.
Slijede unutarstranački izbori u SDP-u. Da li ćete se kandidirati za novi mandat šefa KO SDP-a ZDK-a?

– Prvo će se organizirati izbori za kantonalne i regionalne organizacije, što bi trebalo biti okončano do kraja septembra, a u oktobru bi bili provedeni izbori u općinskim i gradskim organizacijama. Izborno-izvještajna konferencija je zakazana za 22. septembar, na kojoj će 225 delegata birati predsjednika KO, Kantonalni odbor i Nadzorni odbor. Naš KO je u ovom mandatnom periodu izuzetno popravio rezultat u odnosu na prethodni period. Što se tiče moje kandidature, sačekaću stavove općinskih i gradskih organizacija SDP-a.