Nermin Nikšić za portal Tip.ba

Za četrnaest mjeseci vladajući nacionalisti uspjeli su da od Bosne i Hercegovine otcijepe desetine hiljada njenih građana

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u intervju za TIP, između ostalog, je govorio o političkim igrama, interesima, tajkunima i zakulisnim radnjama u BiH, političkim protivnicima SDP-a, SDA-u i ‘zelenoj ljevici na dugme’, stanju u stranci, ali i predstojećim lokalnim izborima.

TIP: Nakon 13 mjeseci čekanja dogovor između tri člana Predsjedništva BiH i famozni ‘Program reforme’ postavlja više pitanja nego što nudi odgovora. Kako vi gledate na ove političke igre u BiH?

Nikšić: Prečesto svjedočimo da su oni kojima su puna usta patriotizma i navodne borbe za opšte interese uglavnom spremni za koju fotelju više pristati na trule kompromise. Zato se nadam da je pakt koji su sklopili na osnovu dokumenta koji nisu spremni dati na uvid Parlamentu, a kamoli građanima Bosne i Hercegovine, pakt sklopljen na osnovu sadržaja ANP-a i njegovih ključnih odrednica.

To još ne možemo znati, a nadam se zbog budućnosti i sigurnosti naše djece da je tim činom potvrđen put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u. To je interes svakog građanina naše zemlje na svakom pedlju, neovisno entitetu i identitetu. Nadam se da će, jednom kada nam dokument kojim se odlučuje o našoj budućnosti bude dat na uvid, naši strahovi biti odagnani, a najoptimističnija nadanja potvrđena. Do tada ćemo se samo nadati najboljem, a opet strahovati da li je tako.

‘Za ovih već skoro četrnaest mjeseci, vladajući nacionalisti, separatisti, patrioti, kako god se nazivali, uspjeli su da od Bosne i Hercegovine ‘otcijepe’ desetine hiljada njenih građana’

TIP: Politički lideri u BiH jedno misle, drugo pričaju, treće se dogovaraju, a četvrto rade…Kuda gone ovi na vlasti?

Nikšić: Građani Bosne i Hercegovine u velikoj većini, u to sam siguran, danas žele stabilnu, demokratsku građansku državu, sigurnu od bilo kakvih upada i nasrtaja, državu članicu EU-a i NATO-a, ali potpuno samostalnu, nezavisnu državu čiji dužnosnici neće savijati koljena pred svojim mentorima i finansijerima odakle god bili, strani ili domaći. Naši građani to poručuju vladajućim pogubljenim etnokratama i njihovim ljevičarima na dugme svojim masovnim zbijegom u države koje su građanske, demokratske zemlje članice EU i NATO-a.

Bježe na zapad i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi drugi. Bježe i ne osvrću se za kojekakvim nacionalnim interesima, referendumima, prijetnjama otcjepljenjima, ukidanjima imena, izbornim legitimitetima… Za ovih već skoro četrnaest mjeseci, vladajući nacionalisti, separatisti, patrioti, kako god se nazivali, uspjeli su da od Bosne i Hercegovine ‘otcijepe’ desetine hiljada njenih građana. Oni nisu otišli niti su ‘pripojeni ‘ ni Srbiji ni Hrvatskoj ni Turskoj, nego Švedskoj, Njemačkoj, Austriji… Otišli su tamo gdje ima što manje nacionalizma, a što više posla, sigurnosti i stabilnosti. Zato, ako je Milorad Dodik u godinu dana dugoj priči oko ANP-a i popustio, a iskreno se nadam da jeste, to nije razlog za likovanje, nego za sjetu, pa i gorčinu zato što smo bez ikakvog razloga izgubili, vrijeme, ljude, obraz, ugled. Daleko je to od pobjede koju priželjkuje svaki iskreni građanin ove zemlje, ali može biti prvi korak na tom putu.

‘Iza leđa građana sve procese odlučivanja i institucije ove države isporučuju onima koji se protiv države otvoreno bore’

TIP: SDP nije pristao biti taoc pojedinaca i njihovih ličnih ambicija. Najveću cijenu platio je u Tuzlanskom kantonu. Nastala je i nova stranka…Kakva je danas situacija u SDP-u?

Nikšić: Mi u SDP-u sebi nećemo nikada dozvoliti da nas pokolebaju i namame milozvučnim obećanjima, foteljama i ispraznim frazama o patriotizmu, dok iza leđa građana sve procese odlučivanja i institucije ove države isporučuju onima koji se protiv države otvoreno bore. Pri tome glasaju za njihove delegate u Domovima naroda, zajedno biraju antidržavne ambasadore u NATO-u, glasaju za budžete kojim se finansiraju proslave dana separatizma i rušenja države, isporučuju HDZ-u najveću političku moć i funkcije u Federaciji nakon rata i na kraju još imaju obraza pozivati se na patriotizam! Ono što mogu ponoviti u svoje ime i u ime svih onih koji učestvuju u donošenju odluka u SDP-u BiH, jeste da mi nećemo odustati od naših obećanja. Bili smo potpuno jasni s kim hoćemo i možemo, a s kim nećemo. Još su neki to govorili u isto vrijeme, možda i gorljivije i glasnije od nas kako nikada neće otići s nacionalistima. A danas? Danas su isto tako glasni i gorljivi u odbrani svog svrstavanja u jednu nacionalnu reprezentaciju i poteza svojih koalicionih partnera. Neka, samo neka peru savjest, za razliku od njih, nama je od glasnoće obećanja važnije to da ga održimo.

Siguran sam da niko više neće uspjeti građane prevariti, jer i vrapci na grani znaju kako je ulazak u vlast i podrška SDA-u isključivo zbog interesa koji se podudaraju s interesima tajkuna koji uredno servisiraju tu podršku.Za razliku od njih, vijek trajanja SDP-a Bosne i Hercegovine nije ograničen mandatnim periodima u parlamentima i ličnom voljom i hirom kvazilidera.Srećom, puno je izdržljivija i naša domovina. SDP postoji već nekih 110 godina. Nema dileme da će većinu pokreta i inistant političkih projekata zadesiti ista sudbina kao i njima slične prethodnike koje je SDA koristila za jednokratnu upotrebu, a onda odbacila. SDP će nastaviti da traje jer su naši ideali i naša uvjerenja trajni.

‘Građani Tuzle su uvijek znali izabrati pravu stranu i prave vrijednosti’

TIP: Već sada se u političkim krugovima govori da će u Tuzli na predstojećim lokalnim izborima nacionalne stranke zajedno sa ‘zelenom ljevicom’ pokušati pobijediti vašeg kandidata za gradonačelnika Tuzle i SDP u Tuzli. Hoće li SDP spremno dočekati lokalne izbore?

Nikšić: Što se tiče Tuzle i Tuzlanskog kantona, nije ovo prvi put da se pod dirigentskom palicom SDA pokušava razbiti, usitniti i zbuniti lijevo biračko tijelo, ne bi li i Tuzla po prvi put kapitulirala i pala u ruke nacionalizma. Nije li Bakir Izetbegović uoči prošlih lokalnih izbora najavio juriš na Tuzlu svim sredstvima. Znamo kako je završio i on i njegovi pomagači. Na njihovu žalost ishod će i ovaj put biti isti kao i prije. Građani Tuzle su uvijek znali izabrati pravu stranu i prave vrijednosti koje ljubomorno čuvaju. Neka SDA i njihova ‘zelena ljevica na dugme’ rade šta hoće, ali Tuzlake neće uvjeriti da im je bolje da oprobani recept za uspjeh i razvoj zamijene njihovom maglom. Uzalud vam trud svirači, dirigent će na kraju ostati i bez orkestra i bez palice. Tuzla će ostati slobodna teritorija.

‘Ponosni na ono šta radi i kakve je rezultate napravio gradonačelnik Tuzle’

TIP: Kako ocjenjujete rad gradonačelnika Jasmina Imamovića? Ranije ste izjavili da bi izuzev rodnog Konjica, Tuzla bila drugi grad u kome bi ste živjeli. Volite Tuzlu?

Nikšić: Nema nikakve dileme da smo mi u SDP, a i ja lično, ponosni na ono šta radi i kakve je rezultate napravio gradonačelnik Tuzle naš drug Jasmin Imamović. Možda sam ja subjektivan u ocjenjivanju Jasminovog rada jer se radi o mom drugu i jednom od najbližih saradnika. Zato je puno važnije kako ga ocjenjuju građani Tuzle jer su oni puno objektivniji. A oni to iskazuju podrškom Jasminu na izborima. Uostalom zar bi ga građani Tuzle birali da ne prepoznaju vrijednosti koje zagovara i živi, da ne vide kako se Tuzla razvija.Morate shvatiti kako ste vi u Tuzlu tako sam i ja zaljubljen u Neretvu i svoj Konjic i bez obzira koje sam poslove i gdje obavljao nikada nisam selio iz Konjica i svaki dan sam se vraćao kući.

Tačno je da smo supruga i ja prilikom jedne od posjeta Tuzli zaključili kako je Tuzla grad u kojem bi se mogli navići da živimo ako bi išli iz svog Konjica.Volim Tuzlu. Tu se nekako osjećam kao kod kuće. Uostalom gdje bi se drugo predsjednik SDP-a mogao osjećati kao svoj na svome ako ne u Tuzli? SDP-ovci vole Tuzlu i ponose se Tuzlom. Multietičnost i suživot kakav njeguje i ljuborno čuva Tuzla želim brojnim mjestima gdje toga fali i nedostaje. Zato ću kao predsjednik SDP-a zajedno sa svim svojim drugaricama i drugovima učiniti sve što možemo da duh Tuzle prenesemo u sve dijelove Bosne i Hercegovine. Na kraju dopustite da se zahvalim svim Tuzlankama i Tuzlacima što ste takvi, što ste sačuvali svoju Tuzlu. Ostanite takvi. Sretan vam Dan državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu