Sastanak Šteta-Memić

Za 10 dana potpisivanje sporazuma o izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice

Ministar saobraćaja Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić danas su razgovarali o izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice.

Šteta i Memić su na sastanku razgovarali o nastavku aktivnosti na projektu izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, a dogovoreno je i da se za desetak dana potpiše Sporazum o finansiranju.

Kako je potvrđeno iz Vlade Kantona Sarajevo, vrijednost projekta iznosi oko 40 miliona konvertibilnih maraka.

“Obostrana želja Vlade Kantona Sarajevo, odnosno resornog ministarstva i Općine Ilidža jeste da radovi što prije počnu. Općina Ilidža je završila gotovo sve obaveze vezano za realizaciju ovog kapitalnog projekta te obezbijedila budžetska sredstva u iznosu 7 miliona KM. Sporazum o početku izgradnje tramvaj pruge trebao bi biti potpisan za 10 dana.

Počeci planiranja realizacije projekta tramvaj pruge datiraju iz vremena kada je u Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986-2015 predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa Famos u Hrasnici”, saopćeno je iz Općine Ilidža.

Šteta i Memić su također razgovarali i o drugim bitnim infrastrukturnim cestovnim projektima koje će Ministarsvo saobraćaja i Općina Ilidža raditi 2020. godine.