Aner Žuljević

Vrtić je dio obrazovnog sistema, a ne ustanova za čuvanje djece!

Aner Žuljević, zastupnik SDP BiH u Skupštini HNK, kađe kako je na zadnjoj sjednici Skupštinež tražio od resornog ministarstva obrazovanja da mu se dostavi pregled brojnosti odgojno-obrazovnih grupa po nivoima obrazovanja (od predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja) u skladu sa propisanim pedagoškim standardima i normativima u ovom kantonu.

“Motiv je bio jasan da se pokuša ukazati kako se svi nivoi obrazovanja moraju jednako poštovati u svojim specifičnostima i zahtjevima, a ne da se neko više godina “zaobilazi” isključivo zbog političke procjene kako ne postoji nikakav rizik u smislu “snage sindikata” što je ovdje već godinama slučaj!

Vrtić nije servis “čuvanja” djece kako ga neki tretiraju, nego predškolsko i jednako važno obrazovanje naše djece kao i osnovno i srednje!

Stoga je jasno da se i ministarstvo i osnivači moraju ponašati odgovorno kao i prema svim drugim segmentima obrazovanja.

Nije korektno da Vlada HNK provodi programe mjera u drugim nivoima obrazovanja kroz reduciranje odgojno-obrazovnih grupa, dok se zbog pritiska i broja djece u predškolskom obrazovanju probijaju maksimalne kvote za grupe, pri tome izbjegavajući ispuniti i minimalne uslove za asistente.

Meni lično nije normalno da neko propiše kako je u mješovitim vrtičkim grupama (3-6 godina) na jednog odgajatelja optimum 23 djece, minimum 18, a maksimum 26 ko god da je to pisao i koliko god da je iskustva imao..

Postavljam pitanje da li je normalno da jedna odgajateljica boravi sama sa tolikim brojem djece s aspekta posvećenosti u odgojno/obrazovnom procesu ili pak sigurnosti istih?

Meni NIJE!

U predškolskim ustanovama brojnost grupa je uglavnom od 26 do 30 djece, odgojne grupe pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju, a nismo u mogućnosti smanjiti broj djece u njima, u skladu sa Pedagoškim standardima i normativima, zbog velikog pritiska za upis.

Standardi i normativi jasno preciziraju: U jednu odgojnu grupu može se uključiti 1 dijete sa lakšim teškoćama u razvoju i tada se broj djece smanjuje za dvoje djece.

U jednu odgojnu grupu se može uključiti samo jedno dijete s većim ili kombiniranim oštećenjima u razvoju, ako je nedovoljan broj djece za organizaciju odgojne grupe s posebnim programom i tada se broj smanjuje za četvero.

Iz svega navedenog ustanove u odgojnim grupama imaju dvoje do troje djece s poteškoćama u razvoju i niti u jednoj odgojnoj grupi nije smanjen broj djece.

Očekujem od ministarstva da se posveti objektivnim problemima koje naše predškolske ustanove imaju..

Ne radi se o milionima maraka, nego o vrlo malom iznosu novca i uključivanjem istih u već postojeće projekte kojim bi se značajno poboljšali uslovi i djece i odgajatelja..

Vrijeme je da se pozabavimo i zakonom o predškolskom odgoju, novim normativima i standardima jer već predugo govorimo o obaveznom predškolskom odgoju, a nismo se s mjesta pomakli.

Moramo svi zajedno postati svjesni da politika u obrazovanju utiče više na budućnost društva nego na njegovu sadašnjost!”,, naveo je Žuljević.