Aner Žuljević

Vrtić je dio obrazovnog sistema, a ne ustanova za čuvanje djece!

Aner Žuljević, zastupnik SDP BiH u Skupštini HNK, kađe kako je na zadnjoj sjednici Skupštinež tražio od resornog ministarstva obrazovanja da mu se dostavi pregled brojnosti odgojno-obrazovnih grupa po nivoima obrazovanja (od predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja) u skladu sa propisanim pedagoškim standardima i normativima u ovom kantonu.

“Motiv je bio jasan da se pokuša ukazati kako se svi nivoi obrazovanja moraju jednako poštovati u svojim specifičnostima i zahtjevima, a ne da se neko više godina “zaobilazi” isključivo zbog političke procjene kako ne postoji nikakav rizik u smislu “snage sindikata” što je ovdje već godinama slučaj!

Vrtić nije servis “čuvanja” djece kako ga neki tretiraju, nego predškolsko i jednako važno obrazovanje naše djece kao i osnovno i srednje!

Stoga je jasno da se i ministarstvo i osnivači moraju ponašati odgovorno kao i prema svim drugim segmentima obrazovanja.

Nije korektno da Vlada HNK provodi programe mjera u drugim nivoima obrazovanja kroz reduciranje odgojno-obrazovnih grupa, dok se zbog pritiska i broja djece u predškolskom obrazovanju probijaju maksimalne kvote za grupe, pri tome izbjegavajući ispuniti i minimalne uslove za asistente.

Meni lično nije normalno da neko propiše kako je u mješovitim vrtičkim grupama (3-6 godina) na jednog odgajatelja optimum 23 djece, minimum 18, a maksimum 26 ko god da je to pisao i koliko god da je iskustva imao..

Postavljam pitanje da li je normalno da jedna odgajateljica boravi sama sa tolikim brojem djece s aspekta posvećenosti u odgojno/obrazovnom procesu ili pak sigurnosti istih?

Meni NIJE!

U predškolskim ustanovama brojnost grupa je uglavnom od 26 do 30 djece, odgojne grupe pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju, a nismo u mogućnosti smanjiti broj djece u njima, u skladu sa Pedagoškim standardima i normativima, zbog velikog pritiska za upis.

Standardi i normativi jasno preciziraju: U jednu odgojnu grupu može se uključiti 1 dijete sa lakšim teškoćama u razvoju i tada se broj djece smanjuje za dvoje djece.

U jednu odgojnu grupu se može uključiti samo jedno dijete s većim ili kombiniranim oštećenjima u razvoju, ako je nedovoljan broj djece za organizaciju odgojne grupe s posebnim programom i tada se broj smanjuje za četvero.

Iz svega navedenog ustanove u odgojnim grupama imaju dvoje do troje djece s poteškoćama u razvoju i niti u jednoj odgojnoj grupi nije smanjen broj djece.

Očekujem od ministarstva da se posveti objektivnim problemima koje naše predškolske ustanove imaju..

Ne radi se o milionima maraka, nego o vrlo malom iznosu novca i uključivanjem istih u već postojeće projekte kojim bi se značajno poboljšali uslovi i djece i odgajatelja..

Vrijeme je da se pozabavimo i zakonom o predškolskom odgoju, novim normativima i standardima jer već predugo govorimo o obaveznom predškolskom odgoju, a nismo se s mjesta pomakli.

Moramo svi zajedno postati svjesni da politika u obrazovanju utiče više na budućnost društva nego na njegovu sadašnjost!”,, naveo je Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu