Klub SDP BiH u Skupštini ZDK

Vlast Zeničko – dobojskog kantona odlučila se na novo zaduženje na teret svih građana

Na 24. sjednici Skupštine Zeničko – dobojskog kantona koja je održana 28.07.2020. godine kao prva tačka  dnevnog reda razmatran je „Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko – dobojskog kantona za 2020. godinu – skraćeni postupak“.

Iza ovako sročenog imena tačke dnevnog reda krije se činjenica da je vladajuća većina odlučila da sve građane Zeničko – dobojskog kantona zaduži za dodatnih 42.289.552,21 KM. Da bi stvari bile još jasnije, dvije su stavke koje se navode kao razlog izmjene Zakona:

  1. u svrhu finansiranja budžetskog deficita kantona do 31.642.680,00 KM
  2. učestvovanje u okviru Dodatnog finansiranja za projekat „Energetska efikasnost u BiH“ za Federaciju BiH za period 2020 – 2024. godina, a koji će se finansirati iz kredita Svjetske banke do 10.646.872,21 KM

Dio koji se odnosi na projekte energetske efikasnosti za škole, domove zdravlja i druge ustanove na području Zeničko – dobojskog kantona nije sporan zbog namjene i povoljnih kreditnih uslova no finansiranje svoje nesposobnosti dodatnim zaduživanjem građana je nedopustivo.

Klub zastupnika SDPBiH nije podržao odluku kojom se građani Zeničko – dobojskog kantona guraju u dužničko ropstvo zbog nesposobnosti vladajuće većine.

Odluku o kreditnom zaduženju kod Svjetske banke za projekat „Energetska efikasnost u BiH-2020“ usvojili smo dan prije isteka roka.

Trenutna vlast u Zeničko – dobojskom kantonu  nije sposobna odgovoriti ni jednom ozbiljnom izazovu a najmanje je sposobna odgovoriti na izazove koje nosi pandemija COVID-19. Najbolje se to vidi da osim rebalansa Budžeta u aprilu više nije bilo nikakvih mjera koje bi građanima ali i privredi olakšale ovaj težak period. Novac koji je Vlada Zeničko – dobojskog kantona slavodobitno krajem aprila obećala uplatiti domovima zdravlja još uvijek nisu dostupna.

Očigledno da Vlada kao i skupštinska većina nemaju kapacitet ni znanje da odgovore na izazove koji su pred nama. Jedino što ova vlast zna uraditi je zadužiti građane.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu