Vlast u Mostaru je diktatura i teror dvije stranke koje su već deset godina na bijelom hljebu

Na jutrošnjoj konferenciji za medije kantonalne i mostarske organizacije SDP-a BiH, predsjednik Gradskog odbora Edin Zagorčić apelovao je na federalnu, kantonalnu i gradsku vlast da imenuje Komisiju koja bi utvrdila činjenično stanje po pitanju izgradnje i puštanja u rad kolektora u Gradu. Na ovakav zahtjev natjerala ih je, rekao je, opravdana sumnja u način trošenja novca, ispravnost gradnje i transparentnost u procesima ugovaranja. Zagorčić je zatražio i da se prezentuje da li je projektom predviđeno spajanje stare jezgre Mostara na kolektorsku mrežu i ako nije – odgovor na pitanje “zbog čega ne”?

– Radi se o ogromnoj količini novca vraćati duži vremenski period. Ne možemo se ponašati neodgovorno prema tom novcu, izjavio je Zagorčić.

Krivi smjer

Tvrdi da je projektom predviđen utrošak u iznosu od 19 miliona eura, a da je do danas utrošeno 64 miliona eura, te da su tokom realizacije nadzor vršile prvo američka, kasnije grčka, a danas austrijska firma na čijem čelu su ljudi bh. porijekla.

– U početku je utvrđeno 17 grešaka, od kojih kasnije nijedna nije otklonjena, niti je utvrđena nečija odgovornost. Izvođači dosad nisu sanirali bilo kakvu štetu, niti zelene površine koje su uništavanje, podsjeća Zagorčić.

Navodi i da je neodgovorno za tako veliki projekat davati garanciju na izvođene od devet mjeseci.

– Vrijeme završetka nije poznato. Do danas kolektori nisu pušteni u rad, iako je početak najavljen još za mjesec mart. Danas imamo fekalije, rupe i nesnošljiv smrad koji su posljedica improvizatorskog odnosa. Priča ide u nepoznatom smjeru na način je sporazumom primljen određeni broj radnika u svrhu privremenog puštanja dijela kolektora u okviru Vodovoda, a na trošak Grada, podsjetio je Zagorčić.

Predsjednik KO SDP-a Zoran Mikulić osvrnuo se na rad Gradske uprave Mostar.

– Mi zaista imamo potrebu ukazivati na posljedice ove nedemokratske i diktatorske vlasti, koju niko nije izabrao na izborima i koja nikome ne polaže račune. Dužni smo ukazati na netransparentno trošenje proračunskih sredstava u iznosu od 60 miliona. Po svojoj definiciji, vlast u Mostaru je diktatura i teror dvije stranke koje su već deset godina na bijelom hljebu. Ukoliko se glas građana ne čuje onda su oni potpuno nemoćni I beskorisni. Jesu li demokratija i konstitutivnost svedene na paljenje svijeća i učenje fatiha? Nisu zato dobili mandat. Nisu ga, ustvari, u Mostaru nikako ni dobili. Ukoliko se ovaj SDA-ov i HDZ-ov budžetski poligon više i može nazvati gradom jer je ovo praktično kasaba koja je godinama u komunalnom, saobraćajnom i fekalnom kolapsu. Dok je ove vlasti, rupe na cestama ne trebaju da brinu. Ništa im se desiti neće, rekao je Mikulić.

Nezadovoljstvo

Podsjetio je na nezadovoljstvo švedskog ambasadora, koji je prvi ukazao na kašnjenje kolektora.

– Samo Švedska je u projekat kolektora uložila već 16 miliona maraka, a njihovo nepuštanje u pogon jako je frustrirajuće za Mostarce i naravno za švedske porezne obveznike. Svečanost puštanja u rad postrojenja za tretman otpadnih voda bila je zakazana za ponedjeljak 19. ožujka 2018. Potom je prolongirana, a zatim je sve prolongirano. Onda se ponovo otvaraju već završeni radovi. Objašnjenja ni tada,a ni do danas nije bilo. Jasno nam je da stranački profilirano tužilaštvo ponovo neće reagirati. A i zašto bi? Važno je da plata od 4000 KM redovno ide. A ide, kazao je Mikulić.

Dodao je da Javno preduzeće Komunalno prema odluci obavlja sve poslove skupljanja, odvoza i deponovanja kućnog otpada, te da, bez obzira što je ono formirano, računi dolaze od Parkova i Komosa.

– U svakoj normalnoj afričkoj državi protagonisti ove diktature bi skončali javno na trgu. Ali mi još nismo dostigli taj stupanj afričke demokracije. Mi smo na još nižem mjestu na ljestvici demokratije, rekao je Mikulić.

Oslobođenje


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu