Saša Magazinović

Vlast okuplja većinu samo za imenovanja i tendere

Vladajuća većina na državnom nivou danas je ostala bez dva zastupnika, pa ih trenutno u PD Parlamenta BIH ima 18, dok opozicija broji 24. Zastupnik SDP-a BiH u državnom Parlamentu Saša Magazinović smatra da ova istupanja neće uticati na parlamentarnu većinu, jer ona odavno ne postoji, osim kada se, kako ističe, poklope interesi političkih partija koje nominalno čine ovu većinu.

“Tada se uspostavi neka ad hoc većina koja glasa o nekom zakonu”, navodi Magazinović.

Kada je u pitanju izvršna vlast na nivou BiH, ovaj SDP-ov zastupnik tvrdi da većina postoji samo kada su u pitanju imenovanja i tenderi.

Govoreći o samoj odluci zastupnika Demirovića, Magazinović potcrtava da se SDP BiH nerado petlja u unutarstranačke odnose i sukobe u drugim strankama.

“U slučaju zastupnika Demirovića, radi se o očekivanom potezu, kao što je očekivano da će SDA napustiti i drugi kadrovi na različitim nivoima, koji pripadaju različitim frakcijama. Siguran sam da će opozicija koristiti ovu priliku kako bi poslala jasnu poruku vlastima, ali ne vjerujem da će doći do prekompozicije vlasti “, smatra Magazinović.