Saša Magazinović

Vlast nije kredibilna da traži povećanje akciza

Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović primio je u zajedničku posjetu Christiana Sedata i Matthew Lawsona, zamjenike ambasadora Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije.

Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i zastoj reformskih procesa, sa akcentom na dešavanja na državnom nivou vlasti. Sedata i Lawsona je posebno interesovala sudbina Zakona o akcizama, za koji je očigledno da će se u narednom periodu ponovo naći pred poslanicima Parlamenta BiH.

Magazinović je ovom prilikom sagovornicima još jednom prenio stav da SDP BiH neće dati podršku za poskupljenje goriva, ali je naglasio da je dobro to što se o tome razgovara sa svim političkim akterima, za razliku od dosadašnje prakse držanja važnih političkih procesa daleko od očiju javnosti.

On je istaknuo da aktuelna vlast nema kredibilitet da traži dodatna sredstva za cestogradnju, budući da u dosadašnjem dijelu mandata nisu bili u stanju ni položiti kamen temeljac za nove kilometre autoputa, a ne izgraditi ih. Vlast kojoj je najveći infrastrukturni projekat trotoar ispred zgrade Predsjedništva BiH ne može očekivati da im vjerujemo da će naprasno pokrenuti bilo šta ozbiljnije od predizbornog raskopavanja ulica.

Sagovornici su se složili da je potrebno unaprijediti odnos vlasti prema evropskom putu BiH, te ovaj proces dodatno otvoriti i učiniti transparentnim, uključivši u aktivnosti vezane za ovu oblast sve slojeve društva, od političkih stranaka, preko nevladinih organizacija, akademske zajednice i medija, pa do svih onih pojedinaca koji imaju kapacitet i želju da pomognu.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu