Kafa s vijećnicima u Vogošći

Nikad gore stanje u vlasti na svim nivoima

Općinska organizacija SDP BiH Vogošća održala je treću po redu “Kafu s vijećnicima i parlamentarcima”, projekat koji za cilj ima informisanje članova i građana o aktuelnim političkim pitanjima, kao i razgovor o gorućim problemima u društvu.

Ovoga puta, “Kafa s vijećnicima i parlamentarcima” je održana u prostorijama Mjesne zajednice Hotonj koja je bila premala da primi sve one koji su željeli razgovarati sa predstavnicima SDP-a u zakonodavnoj vlasti na raznim nivoima. Sa građanima su razgovarali Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Mašić. zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, kao i generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić.

Predsjednik SDP BiH Vogošća, Fuad Abaspahić, u uvodu je istaknuo kako je ovo nastavak neformalnih razgovora sa građanima, pristupa koji njeguje samo SDP BiH. Dodao je kako vijećnici SDP-a u Općinskom vijeću kontinuirano održavaju kontakt s građanima i kroz inicijative pokušavaju riješiti nagomilane probleme građana Vogošće.

Generalni sekretar SDP BiH, Irfan Čengić je građanima prezentirao rad SDP BiH na programu, Planu 10, koji je finaliziran i biti će predstavljen građanima narednog mjeseca. Dodao je kako je SDP jedina partija koja je dala mogućnost svim članovima da predlažu i budu predlagani za bilo koju izbornu listu na predstojećim izborima.

Segmedina Srna-Bajramović je upoznala okupljene sa inicijativama zastupnika SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, i dodala “Vlast je građanima oduzela Parlament. Zbog unutrašnjih sukoba u koaliciji, vlast nije u stanju održati sjednicu Parlamenta FBiH, kako Predstavničkog doma, tako ni Doma naroda.”

“Obećali su da će riješiti problem saobraćajnih gužvi u Vogošći transferzalom od 250 miliona KM, a nisu u stanju uraditi metar autoputa sa sredstvima koja su im već osigurana.”, rekao je Damir Mašić, govoreći o gorućem pitanju za građane Hotonja koje je aktuelna vlast krajem prošle godine htjela u potpunosti izuzeti iz saobraćajnice ka Sarajevu.

Saša Magazinović se osvrnuo na aktuelna pitanja u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

“HDZ je predložio Izborni zakon samo da on ne bi bio usvojen i kako bi mogli osporiti rezultate predstojećih Izbora preko svojih satelita u CIK-u. Nadamo se da će tehničke izmjene vezane za sam izborni proces biti usvojene u Domu naroda, a imamo obećanja i kako će se to desiti. Važno je da konačno izbore odlučuju birači, a ne brojači.”

Nakon uvodnih izlaganja gostiju, okupljeni članovi i građani su postavili razna pitanja vezana za aktuelnu političku situaciju i istaknuli su zadovoljstvo što su članovi najviših zakonodavnih tijela našli vremena da ih saslušaju i pruže im odgovore na pitanja.

SDP Vogošća će i dalje nastaviti sa praksom organizovanja neformalnih druženja “Kafa s vijećnicima i parlamentarcima” kako bi i dalje održali komunikaciju s građanima.