Elvir Karajbić

Vlast će biti formirana nakon izbora, to ne zavisi od Bože Ljubića

CIK BiH i postojeći Izborni zakon BiH daju mogućnost implementacije izborne volje građana, rekao je za Vijesti.ba šef Kluba SDP-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić, komentarišući izjavu predsjednika Glavnog odbora HNS-a Bože Ljubića da bez izmjena izbornog zakonodavstva izbori u BiH mogu biti održani, ali da neće biti formirana nova vlast na nivou BiH, FBiH i kantona.

“Očito je da određene politikče opcije, ukoliko one nisu dio vlasti, pokušavaju da prave scenario kako da blokiraju izbornu volju građana. To ne zavisi od Bože Ljubića, to zavisi od izborne volje građana”, poručio je Karajbić.

On je istakao da će tek nakon izbora i popunjavanja parlamenata biti poznato koja politička opcija ima dovoljno kapaciteta i koja koalicija će moći da uspostavi vlast.
“U Izbornom zakonu jasno su dati rokovi za izbor delegata iz kantonalnih skupština u federalni Dom naroda. Stoga, ne vidim mogućnost bilo kakve blokade o kojoj određene političke stranke govore”, zaključio je šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

Podsjećamo, Ljubić je nakon današnje sjednice Glavnog odbora HNS-a kazao da ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, izbori se mogu održati, ali će se vlast moći formirati samo u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu.

“Neće se moći izabrati Dom naroda Parlamenta FBiH, pa tako ni predsjednik FBiH, ni Vlada FBiH, a ni Dom naroda parlamenta BiH, pa tako ni Vijeće ministara neće imati smisla”, rekao je Ljubić.