Senaid Begić za Oslobođenje

Vladu ZDK-a će voditi SDP

Slažete li se sa konstatacijom da je nova većina u Zeničko-dobojskom kantonu koju čini sedam stranaka – SDP, NB, DF, SBB, A SDA, NS i SBiH, položila prvi ispit izborom rukovodstva Skupštine, ali i predsjednika klubova naroda?

– Veoma bitno je bilo kako ćemo se svi ponašati na ovom ispitu. To je bila konstituirajuća sjednica 8. saziva Skupštine ZDK-a, gdje smo, u skladu sa našim dogovorom i otprilike održanih 15-20 sastanaka, ispoštovali sve ono što smo dogovorili. Izabrali smo rukovodstva klubova naroda, predsjednike klubova naših stranaka, dobili većinu u kolegiju Skupštine gdje je deset članova ove naše većine na jednoj, a samo dvoje na drugoj strani, iz SDA i HDZ-a BiH.

Izabrali smo naše radno rukovodstvo Skupštine na način da su izabrani Mladen Simić iz SDP-a i Sanja Renić iz Naše stranke za zamjenike predsjedavajućeg, a Ismet Sarajlić iz SBB-a za predsjedavajućeg Skupštine. Naš sljedeći, veoma bitan korak je izbor delegata iz ZDK-a za Dom naroda Federacije BiH.

Puno je kandidata, a malo mjesta…

– Biće nekoliko kandidata. Ali, ovisno o tome kakvu CIK donese odluku, a nadamo se da će ta odluka biti po popisu iz 1991. godine, biće izbor delegata. Mi očekujemo i većinski izbor delegata.

Ko su kandidati SDP-a iz ZDK-a za federalni Dom naroda?

– Imamo jednostavne principe koje praktikujemo duži niz godina. Oni koji su dobili najveće povjerenje građana na izbornim listama, najviše glasova i na osnovu toga mandate u kantonalnoj Skupštini biće kandidati za Dom naroda. Naš kandidat u ime Kluba Bošnjaka će biti nosilac liste na izborima Jasminko Kapić, koji je dobio više od 5.000 glasova. Kandidat iz reda hrvatskog naroda će biti Vedran Kaser, dok je Mladen Simić, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zenica, siguran delegat u Domu naroda u ime srpskog naroda.
Nova većina u Sarajevu predstavila je mandatara za sastav kantonalne Vlade, Edina Fortu iz Naše stranke. Kad se to može očekivati u ZDK-u?

– Mi imamo konsenzus kad je u pitanju rad naše većine. Još nijednom nismo razgovarali o raspodjeli resornih mjesta niti o poziciji premijera, kome će šta pripasti. Ono što je sigurno je da će SDP kao stranka koja ima najviše mandata u novoj skupštinskoj većini ponuditi kandidata za premijera. Nećemo započinjati nikakve razgovore o kandidatima za te funkcije dok se ne okonča proces izbora delegata za Dom naroda Federacije BiH (jučer su o tome vođeni razgovori u Zenici, op. a.). To je još jedan ispit za nas kad je u pitanju povjerenje i posao koji nas čeka. Prvo treba da dovršimo zakonodavnu vlast, da je dovedemo do kraja izborom delegata u federalni Dom naroda i odmah poslije toga prelazimo u sljedeću fazu. Tada slijede prvi, konkretni i ozbiljni razgovori u smislu raspodjele resora i potencijalnih kandidata za sve pozicije u budućoj Vladi. Sve što je objavljivano dosad u medijima, gdje su pominjana određena imena kao kandidati za premijera u ime ove većine, nije tačno.

Hoćete reći da na sastanku sa Fuadom Kasumovićem iz Nezavisnog bloka niste dogovorili da SDP i NB u budućoj Vladi imaju premijera i šest ministara, da SDP ima primat u biranju da li će to biti premijer i dva ministra ili četiri ministra?

– Nismo dogovorili apsolutno ništa. U javnosti su se pojavile određene informacije koje nisu tačne. Ali, ne možemo nikome zabraniti da ima neke stavove o svemu, pa i o tome.
Onda se niste ni dogovorili da u slučaju da SDP ne bude imao kandidata, mandatara Vlade predloži NB kao druga stranka koja je dobila najviše mandata od onih koje su u novoj većini?

– To su sve špekulacije. Ponavljam, nikad nismo konkretno razgovarali o kandidatima za mandatara Vlade i ministre.

Mogu vam reći samo da smo dogovorili da će buduću kantonalnu Vladu činiti kadrovi iz maksimalno pet stranaka od sedam koliko ih je u novoj većini.

Da li je onda istina da je baza iz SDP-a željela vidjeti Vas kao mandatara Vlade?

– Istina je da sam spominjan u opcijama da budem kandidat SDP-a za mandatara nove Vlade ZDK-a. Imao sam veliku podršku baze u SDP-u, ali i ljudi iz lijevog bloka, DF-a i NS-a. S obzirom na to da sam prihvatio mandat u Parlamentu Federacije BiH, nisam u poziciji da budem kandidat partije za premijera. Ja za to povjerenje zahvaljujem članstvu SDP-a, kao i kolegama iz DF-a i NS-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu