SDP BiH
Predsjedništvo SDP BiH

Vladajući svoj patriotizam trebaju dokazivati brigom o građanima, a ne ispraznom nacionalističkom retorikom

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je ponovo pozvano da prestane kršiti procedure i da konačno zakaže sjednicu na kojoj će biti razmotren SDP-ov i DF-ov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Vladajuća koalicija je pozvana da odustane od prijedloga Zakona o PIO/MIO, kojim se ogromna većina penzionera gura u potpuno siromaštvo. Rastuće, sve glasnije protivljenje javnosti i sindikata u Federaciji BiH prema ponuđenom Zakonu, koji je sve osim kvalitetnog rješenja, moraju uvažiti vlasti koje je taj narod birao.

U svjetlu učestalih pokušaja vladajućih stranaka da katastrofalne učinke svoje vlasti sakriju pod tepih nacionalističke retorike, Predsjedništvo je pozvalo vladajuće da svoj patriotizam i brigu za narodom dokažu što bržim dostavljanjem odgovora na Upitnik EU, rješavanjem pitanja izbornog zakonodavstva i usvajanjem budžeta.

Na sjednici su izneseni podaci o nastavku rasta članstva partije u bh. entitetu Republika Srspka, a Predsjedništvo je imenovalo radnu grupu koja će voditi aktivnosti na formiranju većeg broja lokalnih organizacija u ovom dijelu države.

Donesen je zaključak o pokretanju razgovora na području entiteta RS sa svim strankama, za koje SDP BiH smatra da mogu biti dijelom evropskog bloka, koji će se suprotstaviti vladajućim nacionalističkim ideologijama na izborima u ovom dijelu države.

Predsjedništvu je predstavljena informacija o toku izrade izbornog programa SDP BiH pod nazivom „Plan 10“, čije osnove će biti prezentovane na skorom strateškom planiranju partije u Doboju.