SDP BiH
Saša Magazinović

Vladajući se ne mogu dogovoriti oko broja telefona za hitne situacije, koji bi spašavao živote ljudi

Vijeće ministara je prošle sedmice u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se predlaže uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112. No, umjesto da ujedini BiH, barem u ovom slučaju, jedinstveni broj je čak i u obliku prijedloga izazvao kontraefekt.

Cilj predloženih dopuna zakona je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije na cijeloj teritoriji BiH, a potom uspostavljanje sistema hitnih poziva u okviru mjerodavnih službi. U prijedlogu se navodi da je operater telekomunikacija dužan svim korisnicima omogućiti besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 i e-pozive te pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u BiH, u skladu s Planom brojeva za telefonske usluge i to bez upotrebe bilo kakvog sredstva plaćanja s bilo kojeg telefonskog uređaja uključujući i sve javne telefonske govornice i uređaje za upućivanje e-poziva.

Prijedlog Vijeća ministara će u Zastupničkom domu PSBiH dobiti podršku zastupnika SDA, SDP-a i DF-a, dok SNSD, SDS i HDZ još uvijek nemaju jasan stav.

“Meni više nije jasno zbog čega se neke sasvim logične stvari politizuju. Govorimo o broju koji funkcioniše u cijelom svijetu i koji je spasio milione života i mi sada uvodimo imaginarne kategorije. Ovo me podsjeća na slučaj u Komisiji za nadzor nad sprovođenjem SSP-a, gdje zastupnici iz RS-a traže da se u Evropskom parlamentu, odnosno zajedničkom tijelu, uvede enitetsko glasanje, to je u tom rangu”, ističe Saša Magazinović, zamjenik Predsjedavajućeg Kluba SDP-a.
Klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu