SDP BiH
Željko Mirković Grga

Vladajuća većina u USK sebi uzela za pravo da tumači u ime Ustavnog suda FBiH

Željko Mirković Grga, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, izrazio je zadovoljstvo što je Ustavni sud Federacije BiH, prema zahtjevu za povlačenje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u ovoj Skupštini, koju su on i Mladen Lonić, potpredsjednik Skupštine USK, podnijeli ovom Sudu, donijeta u njihovu korist.
„Razlog za povlačenje ovog mehanizma je činjenica da, prilikom formiranja privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, najznačajnije obrazovne ustanove u kantonu, nije ispoštovana nacionalna zastupljenost članova Odbora, čime je prekršen Ustav i Poslovnik USK, jer se nije uopšte vodilo računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih prilikom popunjavanja skupštinskih radnih tijela.

Problem je što većina koja egzistira u Skupštini USK, koju čini SDA, Laburistička stranka i Demokratska fronta, trguju pozicijama, raznim komisijama, namještaju komisije jedni drugima, a na štetu svih ostalih u našem kantonu.
To je toliko uzelo maha, da su oni počeli kršiti Ustav USK i pored naših upozorenja.
Zato smo iskoristili mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, kako bi se zaustavila anarhija i kršenje zakona, Ustava i poslanika Skupštine USK. To su vrlo loše poruke građanima, jer ako se krši Ustav na takav način, onda, praktično, šaljemo poruku pravne nesigurnosti našim građanima.

Mehanizam smo i iskoristili jer smo smatrali da nije ugrožen samo jedan konstitutivni narod, već i Bošnjaci, Hrvati i ostali u USK. Razlog obraćanja Ustavnom sudu je i taj što smo bili onemogućeni u skupštinskoj proceduri da zatražimo glasanje po vitalnom nacionalnom interesu, što nam je odbijeno od vladajuće skupštinske većine, koja je sebi uzela za pravo da tumači u ime Ustavnog suda.
Odukom Ustavnog suda pravda je pobijedila i ovo je poruka građanima da ne može nepravda pobijediti pravdu, da ne može bezakonje pobijediti zakonitost i da niko ne može kršiti Ustav. Na ovaj način poslana je poruka svim građanima da, ipak, postoji institucija koja garantira zakonitost u ovoj državi“, navodi Mirković.