SDP BiH
Željko Mirković Grga

Vladajuća većina u USK sebi uzela za pravo da tumači u ime Ustavnog suda FBiH

Željko Mirković Grga, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, izrazio je zadovoljstvo što je Ustavni sud Federacije BiH, prema zahtjevu za povlačenje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u ovoj Skupštini, koju su on i Mladen Lonić, potpredsjednik Skupštine USK, podnijeli ovom Sudu, donijeta u njihovu korist.
„Razlog za povlačenje ovog mehanizma je činjenica da, prilikom formiranja privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, najznačajnije obrazovne ustanove u kantonu, nije ispoštovana nacionalna zastupljenost članova Odbora, čime je prekršen Ustav i Poslovnik USK, jer se nije uopšte vodilo računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih prilikom popunjavanja skupštinskih radnih tijela.

Problem je što većina koja egzistira u Skupštini USK, koju čini SDA, Laburistička stranka i Demokratska fronta, trguju pozicijama, raznim komisijama, namještaju komisije jedni drugima, a na štetu svih ostalih u našem kantonu.
To je toliko uzelo maha, da su oni počeli kršiti Ustav USK i pored naših upozorenja.
Zato smo iskoristili mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, kako bi se zaustavila anarhija i kršenje zakona, Ustava i poslanika Skupštine USK. To su vrlo loše poruke građanima, jer ako se krši Ustav na takav način, onda, praktično, šaljemo poruku pravne nesigurnosti našim građanima.

Mehanizam smo i iskoristili jer smo smatrali da nije ugrožen samo jedan konstitutivni narod, već i Bošnjaci, Hrvati i ostali u USK. Razlog obraćanja Ustavnom sudu je i taj što smo bili onemogućeni u skupštinskoj proceduri da zatražimo glasanje po vitalnom nacionalnom interesu, što nam je odbijeno od vladajuće skupštinske većine, koja je sebi uzela za pravo da tumači u ime Ustavnog suda.
Odukom Ustavnog suda pravda je pobijedila i ovo je poruka građanima da ne može nepravda pobijediti pravdu, da ne može bezakonje pobijediti zakonitost i da niko ne može kršiti Ustav. Na ovaj način poslana je poruka svim građanima da, ipak, postoji institucija koja garantira zakonitost u ovoj državi“, navodi Mirković.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu