KO SDP ZDK

Vlada ZDK legalizirala bespravno izgrađene objekte

Vlada ZDK-a i aktuelna parlamentarna većina nastavljaju sa provođenjem svoje uskointeresne politike. Nakon skandalozno i nezakonito usvojenog Budžeta, “Zakona” o izvršenju budžeta, brojnih po “hitnom” postupku izmjena i dopuna raznih Zakona, Statuta, Pravilnika, krojenih po odgovarajućem “kadru”, na jučerašnjoj 14. sjednici Skupštine ZDK-a, usvojili su Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Pod plaštom da se omogući građanima priključak na komunalne usluge i električnu energiju, u stvarnosti se krije legalizacija bespravno izgrađenih velikih objekata raznoraznih političkih, privrednih i drugih “moćnika” u ZDK-u.

Postavljaju  se pitanja: Za koga i za koje objekte je donesena ova Odluka? Kako Odluka može biti iznad Zakona ? Da li je donošenje ovakvih i sličnih Odluka cijena očuvanja koalicije i parlamentarne većine?

Ne postoji pravni osnov za donošenje ovakve Odluke, jer član 188. (stav 3) Zakona o prostornom uređenju i građenju ( Sl.novine ZDK br. 1/14 i br. 4/16 ), utvrđuje da se njime reguliše bespravna gradnja, ali ne i njihova legalizacija, i to do donošenja ovog Zakona iz 2014.godine.

Zakon ne daje mogućnost daljnjeg legalizovanja bespravno izgrađenih građevina. Osim toga, za ovu Odluku nije dobivena saglasnost lokalnih zajednica ( Općine i Gradovi ) i svih skupštinskih komisija.

Klub zastupnika SDP-a zahtijeva hitno sazivanje sjednice Komisije za ustavna pitanja, kojom predsjedava Edin Arnaut ( DF ) i da se očituje po ovoj Odluci, a zatražit ćemo i ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove Odluke od Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.