KO SDP ZDK

Vlada ZDK legalizirala bespravno izgrađene objekte

Vlada ZDK-a i aktuelna parlamentarna većina nastavljaju sa provođenjem svoje uskointeresne politike. Nakon skandalozno i nezakonito usvojenog Budžeta, “Zakona” o izvršenju budžeta, brojnih po “hitnom” postupku izmjena i dopuna raznih Zakona, Statuta, Pravilnika, krojenih po odgovarajućem “kadru”, na jučerašnjoj 14. sjednici Skupštine ZDK-a, usvojili su Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Pod plaštom da se omogući građanima priključak na komunalne usluge i električnu energiju, u stvarnosti se krije legalizacija bespravno izgrađenih velikih objekata raznoraznih političkih, privrednih i drugih “moćnika” u ZDK-u.

Postavljaju  se pitanja: Za koga i za koje objekte je donesena ova Odluka? Kako Odluka može biti iznad Zakona ? Da li je donošenje ovakvih i sličnih Odluka cijena očuvanja koalicije i parlamentarne većine?

Ne postoji pravni osnov za donošenje ovakve Odluke, jer član 188. (stav 3) Zakona o prostornom uređenju i građenju ( Sl.novine ZDK br. 1/14 i br. 4/16 ), utvrđuje da se njime reguliše bespravna gradnja, ali ne i njihova legalizacija, i to do donošenja ovog Zakona iz 2014.godine.

Zakon ne daje mogućnost daljnjeg legalizovanja bespravno izgrađenih građevina. Osim toga, za ovu Odluku nije dobivena saglasnost lokalnih zajednica ( Općine i Gradovi ) i svih skupštinskih komisija.

Klub zastupnika SDP-a zahtijeva hitno sazivanje sjednice Komisije za ustavna pitanja, kojom predsjedava Edin Arnaut ( DF ) i da se očituje po ovoj Odluci, a zatražit ćemo i ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove Odluke od Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu