Munib Husejnagić

Vlada ZDK-a do sada utrošila blizu tri miliona KM vlastitih sredstava za sanaciju šteta od poplava

Ova sredstva prije svega su utrošena na angažovanje mehanizacije na čišćenju puteva, od kojih prioritet ima komunikacija prema selima Željeznom Polju kod Žepča.

Slika

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) nema dovoljno budžetskih sredstava, ali je do sada utrošila blizu tri miliona KM vlastitih sredstava za sanaciju šteta od poplava i zaštitu stanovništva – kazao je Munib Husejnagić, kantonalni premijer u ostavci, na susretu s predstavnicima medijskih kuća. 

Ova sredstva prije svega su utrošena na angažovanje mehanizacije na čišćenju puteva, od kojih prioritet ima komunikacija prema selima Željeznom Polju kod Žepča.

– Vlada je opredijeljena da prioritetno rješava deblokadu putnih saobraćajnica i obnovu uništenih stambenih objekata u poplavama i klizištima, ali ne i ispunjavanje nečijih želja – istakao je Husejnagić.

Pored toga nastoji se za siguran saobraćaj osposobiti regionalni pravac Nemila – Bistričak, prema selima Šerićkog kraja, kako bi bili stvoreni uslovi za prevoz radnika i učenika u nastupajućoj školskoj godini. 

Husejnagić je istakao da novi problem u radu, Vlade ZDK u ostavci, je ne prihvaćanje predloženog rebalansa ovogodišnjeg budžeta na sjednici Skupštine ZDK, tako da se sada mora hitno, u skladu sa zakonom, naći alternativno rješenje za realizaciju sredstava u iznosu od 1,2 miliona KM, koja su odlukom od Federalne vlade dodijeljena kao pomoć stradalim područjima u ZDK-u.

– Ova sredstva su namijenjena za prioritetne projekte u općinama. Rok za dostavljanje izvještaja Federalnoj vladi je 90 dana, a odbijanje rebalansa od strane opozicije iskorišteno je u predizborne svrhe, što će osjetiti privreda, borci, socijalne kategorije, civilne žrtve rata, majke-porodilje i druge kategorije – rekao je Husejnagić.

On je napomenuo da ZDK-a nije prezadužen i da se, uprkos teškoćama, uspjelo pronaći rješenja za isplate plaća u zakonskom okviru, te obećao da će julske plaće svim budžetskim korisnicima biti isplaćene do kraja augusta. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.