KO SDP TK

Vlada TK nije formirana u skladu sa Ustavom i zakonom

Povjereništvo KO SDP BiH Tuzla i Klub poslanika SDP BiH u Skupštini TK oštro osuđuje nepoštivanje Ustava TK i Zakona o Vladi TK.

Imajući u vidu da u SDA-ovoj Vladi TK nema niti jednog ministra hrvatskog naroda, a što je propisano Ustavom i Zakonom, smatramo da ovakvo kršenje u pogledu zastupljenosti konstitutivnih naroda ide direktno na ruku rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji svaku sličnu priliku koriste da pokažu kako je ovakva BiH nemoguća.

Rukovodstvo Skupštine TK, koje je također izabrano na nelegalan i neustavan način je moralo reagirati kada im je mandatar ponudio sastav Vlade TK i tražiti poštivanje Ustava i Zakona.

Za Predsjednika Skupštine Žarka Vujovića nas uopće ne čudi takvo ponašanje , jer prema našem mišljenju njegove pravne i druge odlike i nisu baš na tom nivou. Postavlja se pitanje kako predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini TK, doktor pravnih nauka Boris Krešić, koji inače dolazi iz DF-a, nije reagovao u cilju zaštite ustavnosti, zakonitosti i konstitutivnosti.

Podsjećanja radi, DF i njegovi kadrovi poput Krešića ili profesora Ustavnog prava Zlatana Begića su svojevremeno tražili pokretanje vitalnog nacionalnog interesa za pitanja koja s tim nemaju nikakve veze ( smjena rektora ), a sada šute. Postavlja se pitanje zašto?

S obzirom da do sada nisu reagirali, mi ih pozivamo da to učine i ne dozvole da, pored svih drugih mana i propusta ove SDA-ove parlamentarne većine, ne dozvole kršenje Ustava i Zakona. Ukoliko ne reaguju, mi ćemo u skladu sa našim nadležnostima pokrenuti demokratske mehanizme kako bi TK funkcionirao u skladu sa Ustavom i Zakonom.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu