KO SDP TK

Vlada TK nije formirana u skladu sa Ustavom i zakonom

Povjereništvo KO SDP BiH Tuzla i Klub poslanika SDP BiH u Skupštini TK oštro osuđuje nepoštivanje Ustava TK i Zakona o Vladi TK.

Imajući u vidu da u SDA-ovoj Vladi TK nema niti jednog ministra hrvatskog naroda, a što je propisano Ustavom i Zakonom, smatramo da ovakvo kršenje u pogledu zastupljenosti konstitutivnih naroda ide direktno na ruku rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji svaku sličnu priliku koriste da pokažu kako je ovakva BiH nemoguća.

Rukovodstvo Skupštine TK, koje je također izabrano na nelegalan i neustavan način je moralo reagirati kada im je mandatar ponudio sastav Vlade TK i tražiti poštivanje Ustava i Zakona.

Za Predsjednika Skupštine Žarka Vujovića nas uopće ne čudi takvo ponašanje , jer prema našem mišljenju njegove pravne i druge odlike i nisu baš na tom nivou. Postavlja se pitanje kako predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini TK, doktor pravnih nauka Boris Krešić, koji inače dolazi iz DF-a, nije reagovao u cilju zaštite ustavnosti, zakonitosti i konstitutivnosti.

Podsjećanja radi, DF i njegovi kadrovi poput Krešića ili profesora Ustavnog prava Zlatana Begića su svojevremeno tražili pokretanje vitalnog nacionalnog interesa za pitanja koja s tim nemaju nikakve veze ( smjena rektora ), a sada šute. Postavlja se pitanje zašto?

S obzirom da do sada nisu reagirali, mi ih pozivamo da to učine i ne dozvole da, pored svih drugih mana i propusta ove SDA-ove parlamentarne većine, ne dozvole kršenje Ustava i Zakona. Ukoliko ne reaguju, mi ćemo u skladu sa našim nadležnostima pokrenuti demokratske mehanizme kako bi TK funkcionirao u skladu sa Ustavom i Zakonom.