KO SDP SBK

Vlada SBK/KSB mora odlučnije odgovoriti na pandemiju!

Održana je prva on-line sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH sa samo jednom tačkom Dnevnog reda – Aktuelna situacija na području SBK/KSB. Imajući u vidu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, kao i neophodnost da se sistemski, a nikako populistički djeluje kako to ovih dana rade pojedini politički predstavnici vladajuće koalicije, Predsjedništvo je donijelo sljedeće zaključke:

1. Dajemo punu podršku opravdanim zahtjevima radnika i sindikata koji su ne svojom krivicom prisiljeni raditi od kuće i smatramo da su im poslodavci obavezni isplaćivati i topli obrok, a posebno prosvjetnim radnicima koji svakako pored medicinskih radnika, policajaca, komunalnih radnika, trgovaca, vatrogasaca i drugih aktivno angažovanih na direktnoj pomoći, spadaju u heroje ovog vremena. Topli obrok je posebno bitan kod radnika koji su radili na radnim mjestima s nižim koeficijentom i njegovo neisplaćivanje bi u znatnoj mjeri ugrozilo preživljavanje tih radnika, a posredno i smanjivanje prometa u privrednim subjektima koji još rade i budžetskih prihoda kroz smanjenje kupovne moći stanovništva.
2. Neophodno je hitno, na nivou SBK/KSB, uraditi analizu svih registrovanih pravnih i fizičkih lica koji su poštujući naredbe Kriznog štaba FBiH morali u potpunosti obustaviti svoj rad. Prošlo je 30 dana od proglašnja stanja prirodne nesreće, a Vlada SBK/KSB nije donijela nijednu mjeru kojom bi se pomogli svi privredni subjekti, koji su obustavili svoj rad odlukom kriznog štaba Federacije BiH. Tražimo od Vlade SBK/KSB da u što kraćem roku donese mjere pomoći privredi , jer ako se to ne uradi na vrijeme, bit će neusporedivo teže nadoknaditi nakon što završi pandemija.
3. Uraditi analizu broja prijavljenih radnika sa 29.02.2020.godine na nivou SBK/KSB i usporediti je s trenutnim stanjem i te podatke svakodnevno ažurirati. U skladu s tim, Vlada SBK/KSB treba da donese takve mjere, koje će onemogućiti dalje otpuštanje radnika s posla. U cijeli proces treba obavezno uključiti i nadležne inspekcije koje bi utvrdile na koji način su radnici dobili otkaze, odnosno, da li je cijela procedura provedena u skladu sa Zakonom o radu s obzirom na to da imamo veliki broj žalbi radnika koji tvrde da nisu ispoštovana njihova zakonska prava.
4. Neophodno je hitno pripremiti i usvojiti Rebalans Budžeta SBK/KSB za 2020.godinu, u kome će biti prepoznata pomoć ugroženim kategorijama stanovnika, te privredi našeg kantona. Tražimo od Vlade SBK/KSB da formira Fond za podršku ili tome slično, a dio sredstava koja se obezbijede, koristiti tako da nijedan građanin Kantona ne ostane bez sredstava potrebnih za životnu egzistenciju. Fond bi se punio i dijelom sredstava od budžetskih korisnika i javnog sektora, osim onih koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv korona virusa. Ovo je vrijeme kada svi trebamo i moramo međusobno da se solidarišemo.
5. Zahtijevamo da se hitno objave imena i struktura članova Kriznog štaba SBK/KSB. Neophodno je da Krizni štab svakodnevno organizuje konferencije za novinare o trenutnom epidemiološkom stanju, te mjerama koje Krizni štab poduzima na rješavanju problema izazvanih pandemijom. Također, ako je bilo konkretne pomoći s viših nivoa vlasti ili od strane međunarodnih organizacija i institucija, tražimo da se o tome upozna javnosti.

Predsjedništvo KO SDP BiH SBK/KSB smatra da ovi zaključci mogu pomoći Vladi SBK/KSB da donese što konkretnije mjere za prevazilaženje ove situacije. Pozivamo građane Srednjobosanskog kantona da poštuju mjere kriznih štabova.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu