Press konferencija SDP BiH HNK

Vlada HNK iza sebe ima tri godine nerada i zaslužuje Oscara za netransparentnost

Socijaldemokratska partija BiH održala je konferenciju za medije u Mostaru na kojoj je najviše bilo govora o stanju u sektoru zdravstva, a ponajviše netransparentnost u trošenju novca s kojim bi se mnogi problemi u ovoj oblasti mogli riješiti.

Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP Mostar, kazao je kako ta politička opcija podržava zahtjeve ljekara koji traže svoj kolektivni ugovor i bolje uslove rada.

“Svjedoci samo da je ministar Opsenica davao određene izjave u kojima je kazao da imamo pet stotina radnika viška, a to nije opravdanje nego govori da nakon tri godine vlasti, ministar evidentira stanje čiju odgovornost možemo pripisati ministarstvu i menadžmentima bolnica. Mi u SDP-u smatramo da treba podržati zahtjeve ljekara, da su to ljudi koji su u svoje obrazovanje uložili ogroman trud, novac i vrijeme te da su jako bitan segment društva. Zdravlje je najvažnije te im zbog toga dajemo bezrezervnu podršku”, kazao je u uvodu Zagorčić.

Vesna Saradžić, zastupnica u Skupštini HNK, osvrnula se na izjave Gorana Opsenice, kantonalnog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite.

“Čemu služe brojne tematske sjednice, čemu služe tačke dnevnog reda u Skupštini HNK koje su posvećene zdravstvu jer iza svih tih sjednica stoje određeni zaključci, koji su izgleda mrtvo slovo na papiru i nikoga ne obavezuju. Ministar je govorio kako kanton nema zdravstvenog inspektora, mi smo davno to prepoznali. Prošla je godina dana kako sam postavila poslaničko pitanje zašto nema inspektora. Odgovor ministarstva je bio da Vlada nije dala saglasnost”, izjavila je Saradžić.

Kazala je i kako na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine stoji novo zaduženje za zdravstveni sektor, a da do sada nema informacija kako stojimo s ranijim zaduženjima.

Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini HNK, govorio je o netransparentnosti u poslovanju Vlade, a zahtjevima SDP-a o tom pitanju.

“Na kraju mandata ove Vlade možemo potvrditi da bi ona trebala dobiti Oscara za netransparentnost i to za životno djelo. Nismo dobili niti jednu informaciju kad je u pitanju trošenje novca”, izjavio je Žuljević.

On je problematizirao posjetu Ureda za revizije institucija u Federaciji BiH Ministarstvu finansija, koji je radio reviziju Budžeta za 2017. godinu, tražeći od ove institucije da izađe u javnost s informacijom za koji period je rađena revizija.

“U slučaju da je revizija rađena samo do kraja devetog mjeseca, tražimo da se pošalje isti tim, da se izuzme cjelokupna dokumentacija, jer su se u zadnja tri mjeseca dešavali najveći transferi i pražnjenje budžeta. To je rađeno netransparentno i skrivano mjesecima da nije čak bilo objavljeno ni u Službenim novinama”, bio je direktan Žuljević.

Žuljević je kazao da je Vlada morala već ranije biti svjesna ovih problema u zdravstvu te da mu nije jasno zašto su išli u nepromišljena trošenja, umjesto da su to čuvali za ovu svrhu.

“Vrlo mali iznos novca je tu otišao u prave ruke, najviše je potrošeno na stranačke firme i udruženja. Veliki novac se troši na kupovinu političke ljubavi, jer nisu ostvarili ništa u ove tri godine da bi se mogli tim pohvaliti. Zdravstvo je postalo socijalni instrument politike, paušalno organizovano i dovedeno na nivo najveće improvizacije između doktora i pacijenta. Politika jednostavno treba skinuti šape s zdravstva, treba da se obračuna sa svojim pipcima po bolnicama i da postavi sistem kako je to svugdje u svijetu”, zaključio je Žuljević.

Na konferenciji najavljen je i novi krug pregovora za rješenje mostarskog izbornog problema i implementaciju presude Ustavnog suda.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.