Mira Grgić

Vlada FBiH već dva mjeseca ne želi raspravljati oko stanja u zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba

Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećena stanju u pet zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba i zvanično je, kako je objavljeno danas, zakazana za 4. decembar.

Neposredan povod je bila objava jezivih fotografija vezivanja i zlostavljanja štićenika Zavoda u Pazariću, koje je javnosti obznanila federalna zastupnica Sabina Ćudić 20. novembra, uoči redovne sjednice Predstavničkog doma. Ovaj dom je tada većinom glasova odbio razmatrati situaciju u ovom zavodu.

Dan prije tematske sjednice o stanju u zavodima Pazarić, Drin, Bakovići, te Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokuruga socijalne zaštite Ljubuški, bit će održana zajednička sjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda te Odbora za rad i socijalnu zaštitu.

Mira Grgić, predsjednica Odbora za rad i socijalnu zaštitu i zastupnica SDP-a u Predstavničkom domu, kazala je danas za Radiosarajevo.ba da već dva mjeseca žele da razmatraju situaciju u svim zavodima, iako je direktan povod bio Pazarić.

No, dodala je, Vlada FBiH se oglušila o zahtjev za dostavljanje materijala.

„Nadamo se da će do sjednice Vlada poslati materijale koje smo tražili, kako bismo imali na osnovu čega raspravljati“, rekla je Grgić.

Podsjetila je da su 11. septembra, kada je direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić iznio šokantne informacije o lažiranju finansijskih izvještaja i finansijskom kriminalu koji se dešavao, zatražili da Vlada FBiH razmotri izvještaje svih institucija koji se odnose na stanje u svim zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, te pošalje u Pazarić Finansijsku policiju i reviziju.

„Slali smo i urgenciju 31. oktobra, kao i prije nekoliko dana, ali još ništa nismo dobili“, dodala je Grgić.

Grgić je istakla da je velika odgovornost na ministarstvima rada i socijalne politike, pravde, obrazovanja, zdravstva, koji su bil idužni vršiti nadzor u zavodima.

Napomenimo da Vlada FBiH u oktobru na svojoj sjednici, na osnovu informacije koju je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.

Ipak, nakon objave fotografija i protesta građana, Vlada je prije nekoliko dana odlučila smijeniti direktora Salića, te članove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću. Vlada je tada dala podršku uposlenicima Zavoda.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu