Elvir Karajbić

Vlada FBiH nam još nije dostavila tekst zakona o demobilisanim borcima

Federalna vlada još nije dostavila Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o demobilisanim borcima, i to je, prema riječima Elvira Karajbića, predsjedavajućeg ovog doma, razlog što se zakon ne nalazi na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma FBiH, koja je zakazana za 24. i 25. juni. Razgovarali smo i sa Salkom Bukvarevićem, federalnim ministrom za boračka pitanja, koji nam objašnjava da bi zakon o demobilisanim borcima trebao ići u Parlament FBiH u paketu sa rebalansom budžeta FBiH za 2019. godinu.

– Ne možemo staviti na dnevni red prijedlog zakona koji nismo dobili od Vlade FBiH. Nama Vlada niti je uputila rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu, niti zakon o demobilisanim borcima. Čim Federalna vlada uputi te dvije tačke, potrebno je da se stavi i da se o tome raspravlja. Mi, što se tiče Zastupničkog doma FBiH funkcionišemo, e sada te zakone u istom tekstu treba da usvoji i Dom naroda FBiH – rekao nam je Karajbić.

Na pitanje da li će Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ukoliko bude potrebno, zakazati vanrednu sjednicu zbog zakona o demobilisanim borcima i rebalansa budžeta, Karajbić nam kaže kako sve zavisi od Vlade FBiH.

– Vlada treba da traži da se stave te tačke dnevnog reda, i ukoliko želi da se raspravlja o njima, to će učiniti Zastupnički dom bez ikakvih odugovlačenja. Ali s tim što vlada treba dostaviti materijale zakona u Zastupnički dom – rekao nam je Karajbić.

faktor.ba