SDP BiH
Otvoreno pismo Ante Domazeta premijeru Fadilu Novaliću

Vlada FBiH je nesvjesna o razmjerama problema Agrokora

Poštovani Premijeru,

javno vam se obraćam ovim pismom, zgrožen vašom izjavom da u novonastaloj situaciji oko Agrokora bosansko-hercegovačke firme dobavljači Konzuma u BiH imaju priliku da poravnanjem kroz stečajnu nagodbu, otpisom naprimjer 20% svojih potraživanja, naplate preostala potraživanja. Vaša je izjava konformistička, kapitulantska i nedržavnička. Umjesto da suvereno vladate problemom kako da se riješi pitanje naplate dobavljača Konzuma iz BiH u kontekstu ukupne regionalne situacije oko Agrokora i da insistirate na rješenjima potpune naplate potraživanja, vi upućujete naše firme da započnu postupak predstečajnog poravnanja.

Pa, vidite li vi da u Hrvatskoj donose lex specialis Agrokor kako bi izbjegli takve postupke, imajući u vidu interese i Agrokora i njegovih hrvatskih dobavljača i nastojanje da se oni 100% naplate u svojim potraživanjima. Pri tome, svi ističu potrebu da se mali dobavljači prioritetno naplate. I premijer Vučić najavljuje razgovore oko rješavanja problema Agrokor na području Srbije.

Što vaša vlada i vi znate o razmjerama problema Agrokor za Federaciju BiH? Koliko se duguje dobavljačima iz F BiH, koji su rokovi plaćanja dobavljača iz BiH, koliko je u tome malih firmi, kakvi su izgledi da se dugovi plate, kako prinudni upravitelj Agrokora treba da tretira kćerke firme u BiH… i mnoštvo drugih pitanja kojima se niste bavili, a trebalo je da se bavite. Zar je predstavljalo problem poslati obavijest kompanijama iz F BiH da dostave u Vladu F BiH podatke o potraživanjima prema Konzumu ili drugim Agrokorovim firmama kćerkama u F BiH. Koliko god bila neprovjerena cifra od 250 mil. KM potraživanja firmi iz BiH, ako na firme iz F BiH otpada 75% tih potraživanja, radi se o sumi od 190-200 miliona KM, što čini više od 1% BDP Federacije BiH. I ne zaboravite, na to je plaćen porez na dodanu vrijednost od oko 34 mil. KM, koji je uredno legao na račune vaše vlade, a dodatno ugrozio likvidnost firmi iz F BiH. I nakon svega vi šaljete poruku tim firmama da idu u prinudno poravnanje.

Je li to platforma vaše vlade za teške pregovore, koje, iako sa neobjašnjivim zakašnjenjem,  svakako treba započeti sa Vladom RH  i prinudnim upraviteljem Agrokora, naravno, uz angažman Vijeća ministara BiH, ali i uz aktivnu ulogu vlada entiteta?

Nesumnjivo je da, što god vi mislili, jedina i prioritetna mjera koja zadovoljava privredu BiH je insistiranje i zauzimanje vlada u BiH da se, u okviru cjelovitog rješenja za Agrokor, osigura hitna financijska intervencija banaka Agrokora prema njegovim kćerkama u BiH za izmirenje svih dospjelih potraživanja dobavljača iz BiH. Nakon toga, može se govoriti o svim drugim mjerama za konsolidaciju stanja u kojima BiH firme treba da budu pouzdani partneri za građenje novih stabilnih poslovnih odnosa sa sistemom Agrokor u BiH.

Iako je vašim (ne)djelovanjem već stvorena velika šteta, pozivamo vas da promjenite vaš pasivan odnos i počnete u ovom kompleksu problema djelovati u korist interesa privrede i građana F BiH.

S poštovanjem,
Ante Domazet
Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu