SDP BiH

Vjerska i etnička obilježja u školama

Pojašnjenje pitanja

Etnički podijeljen obrazovni sistem je rak rana društva Bosne i Hercegovine, pored segregacije, diskriminacije i nemogućnosti da djeca uče maternji jezik u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, kao problem se nameću i vjerska i etnička obilježja u našim javnim školama.

Stav SDP BiH

Svi oblici segregacije u školama moraju prestati, vlasti trebaju osigurati inkluzivno i nediskriminirajuće okruženje za učenje u svim školama što uključuje i uklanjanje svih simbola koji predstavljaju etničku ili vjersku pripadnost. Javne školske ustanove finansiraju se iz budžeta koji podjednako pripada svim građanima Bosne i Hercegovine i nedopustivo je da se u školama ističu simboli samo jednog naroda ili simboli vjerskih zajednica.

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T