Vjećnici kluba SDP-a napustili sjednicu Općinskog vijeća Konjic

Razlozi napuštanja sjednice su prije svega potpuno ignorisanje i ne uzimanje u razmatranje prijedloga i inicijativa od strane Kluba vjećnika SDP-a, te konstantno kršenje kodeksa ponašanja načelnika Emira Bubala, prešutna reakcija presjedavajućeg OV Ibre Halilovića.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, uslijedila je rasprava o Rebalansu budžeta za prethodnu godinu, te o Nacrtu budžeta sa narednu fiskalnu godinu.
Vjećnici SDP-a nisu podržali dostavljeni Nacrt budžeta zbog njegove površnosti, i neusklađenosti sa zakonom. Klub vjećnika SDP-a smatra da je dostavljeni prijedlog Nactra budžeta prepun budžetskih odstupanja, bez uvrstenih analitičkih konta koji bi jasno ukazali u šta se konkretno planiraju potrošiti određena sredstva i u kojem iznosu.
(Primjer: Transfer za sport iznosi 200.000,00KM, pri čemu nije poznato, koji klubovi i koliko njih su korisnici budžetskih sredstava i sl.)
Takođe obrazloženja od nadležnih službi za ovakav budžet su nedovoljna i krajnje neozbiljna.

U nastavku sjednice raspravljano je o prijedlogu Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnina. Prijedlog članova ove komisije dostavila je Komisija za izbor i imenovanje kojom predsjedava Suad Golubić. Ipak, predlagač ove odluke Služba za privredu, finansije i društvene djelatnosti povukla je dostavljeni prijedlog zbog nezadovoljstva vjećnika iz SDA i SBiH sastovom Komisije. Konkretno vjećnici iz navedenih stranaka tražili su zamjenu članova komisije Milene Milošević i Nazifa Nikšića, a kao prijedlozi su predloženi Fadil Tatar i Amer Makan.

Klub vjećnika SDP-a smatra da je prije svega nemoralno i nekorektno i neprimjereno tražiti da u jednoj ovakvoj Komisiji bude Sekretar Opštine Konjic i pomoćnik načelnika. Takođe povlačenjem ove odluke šalje se jako ružna poruka svima građanima nebošnjačke nacionalnosti budući da je Milena Milošević od ukupno 8 članova komisije jedini nebošnjak.
Kulminacija farse i cirkusa u koji se pretvorila sama sjednica, bila je rasprava o prodaji nekretnina i raspisivanju javnog konkursa za nekretninu na području lokaliteta “UNIS”, tačnije konačna prodaja Energetike i kraj nadanja za uspostavljanje sistema daljinskog grijanja u gradu Konjicu.
Obrazloženja Načelnika i nadležnih službi za ovakav potez su paušalna, i krajnje neutemeljena. SDP smatra da se nije smjelo dopustiti da se ugasi ovaj za Konjic strateški resurs i da se trajno izgubi navedeni lokalitet.

Smatramo da je neodgovono ostaviti građane Konjica bez sistema centralnog grijanja, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u revitalizaciju Energetike ulozeno blizu 5 miliona KM, a da se isti lokalitet za objektima prodaje za 360.000 KM.

Takođe nedopustivo je da niko do sada nije odgovarao za uništavanje opreme na tom lokalitetu, kao i za neuspjele pokušaje osposobljavanja sistema centralnog grijanja.Klub vjećnika SDP-a predložio je da se ova tačka dnevnog reda povuče, da se uradi stručna studija izvodljivosti toplifikacije grada Konjica, koja će pokazati rentabilnost jednog takvog projekta. Ovaj prijedlog je od strane načelnika i većine koju zastupa dočekan “ na nož” , bez razumjevanja i bilo kakve želje da se o ovom prijedlogu ozbiljno raspravlja.
Nakon usvojene odluke o prodaji UNIS-ovog lokaliteta vjećnici SDP-a su napustili sjednicu OV-a.

Takođe posebno želimo istaći bahato i krajnje nekorektno ponašanje načelnika Emira Bubala tokom čitave sjednice. Ovo nije prvi put da Načelnik zloputrebljava svoju poziciju, vrijeđa vjećnike SDP-a, koristi najgrublje oblike diskvalifikacije, krši Poslovnik i kodeks ponašanja i sl. Isto tako nedopustivo je da presjedavajući OV-a Ibro Halilović ne reaguje i da dopušta ovakvo panašanje načelnika Emira Bubala.

Klub vjećnika SDP-a u OV Konjic nastavit će raditi u interesu građana, predlagati kosntruktivne prijedloge i inicijative, agrumentovano kritikovati sve ono što smatramo da zasluzuje kritiku, ali nikada nećemo dozvoliti da se spustimo na nivo lokalne vladajuće garniture niti će nas njihovo bahato i neumjesno ponašanje zastrašiti i spriječiti da budemo glasni i istrajni u našim namjerama.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu