SDP BiH
GO SDP BiH Bihać

Vijećnici SDP Bihać podržali smjenu članova GIK Bihać

Prilikom provedbe lokalnih izbora 2016. godine, kako u pripremi, tako i na sam dan glasanja, uočen je niz nepravilnosti i grubih zloupotreba u radu Gradske izborne komisije Bihać.

Predstavnici GO SDP BiH Bihać smatrajući takvo ponašanje krajnje nekorektnim, zauzeli su stav da je daljnje učešće istih članova u radu Gradske izborne komisije neprihvatljivo.

To se naročito odnosilo na Predsjednika navedene komisije, koji nijednu argumentovanu primjedbu u vidu prigovora ili žalbi na brojne evidentne nepravilnosti, (koje je i GO SDP BiH Bihać upućivao), nije uzeo u razmatranje, niti prihvatio kao osnovane.

Posebno je neprihvatljivo njegovo ponašanje na sam dan izbora, kada je umjesto da se nalazio na mjestu gdje su pristizali glasački listići, boravio u prostorijama Gradske uprave, gdje je lično unosio podatke o rezultatima glasanja, ne dozvoljavajući ostalim članovima komisije da u to imaju bilo kakav uvid.

Daljni rad Komisije u ovom sastavu bio je nezamisliv i zbog činjenice, da je došlo to teškog narušavanja međuljudskih odnosa među članovima komisije, o čemu su pojedini članovi Komisije obavjestili i CIK BiH, nakon čega je upravo CIK BiH o istom zatražio i očitovanje Gradskog vijeća.Međutim, prilikom provođenja procedure očitovanja GV o radu Gradske izborne komisije, uočljivi su bili otpori određenih grupa i pojedinaca kroz razne pokušaje opstruiranja i onemogućavanja smjene GiK.

Očito je da su te grupe i pojedinci bili itekako zadovoljni „radom“ predsjednika Komisije. Vijećnici GO SDP BiH Bihać, kao i do sada, djelovali su jedinstveno, istrajavajući principijelno na stavu da svaka nepravilnost u radu i gruba zloupotreba povjerenja, ma od koga dolazili moraju biti adekvatno sankcionirani, zbog čega su na dvanaestoj (12.) sjednici Gradskog vijeća Bihać i glasali za Prijedlog rješenja za razrješenje predsjednika i članova Gradske izborne komisije.