OO SDP Gračanica

Vijećnici SDP-a u Gračanici doprinijeli izradi kvalitetnog budžeta

Da su vijećnici SDP-a u prvoj godini mandata svojim prijedlozima doprinijeli izradi kvalitetnog budžeta i da je javna uprava na čelu sa Općinskim načelnikom raspolagala u skladu sa zakonom na racionalan način, pokazalo je usvajanje Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Gračanica za 2017. godinu, usvojenog na posljednjoj 17. sjednici Općinskog vijeća.

Na istoj je prihvaćen Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Općinskog vijeća, na kojem je Klub vijećnika SDP-a radio u posljednje vrijeme i jedan je od rijetkih političkih subjekata koji je dostavio svoje prijeloge i sugestije u cilju efikasnijeg rada Općinskog vijeća.

Ovo je dio aktivnosti vijećnika SDP-a na posljednjoj sjednici Općisnkog vijeća na kojoj smo uzeli doprinos i u ostalim tačkama dnevnog reda, a koje su izazvale posebnu pažnju, jer je usvojen Nacrt Odluke o privremenom korištenju javnih površina. Ovom Odlukom rješava se pitanje postavljanja bašti u centru grada, korištenja javnih površina za prodaju raznih proizvoda i slično. S obzirom da je predmetna Odluka usvojena u formi nacrta te da će javna rasprava trajati 30 dana, pozivamo sve građane da se obrate Klubu vijećnika SDP-a sa svojim prijedlozima, primjedbama i sugestijama kako bi na kraju došli do odluke koja će biti najbolja za naše građane.

Vijećnici su istakli posebno zadovoljstvo radom javnih ustanova: Centar za socijalni rad Gračanica, Bosanski kulturni centar Gračanica, Dječije obdanište „Naša djeca“ Gračanica. Razmatrani izvještaji Općinskog vijeća su pokazali da su sve ustanove protekle godinu radile odgovorno te da su korisnici usluga bili zadovoljni.

Podatak da je više od 3,5 miliona KM usmjereno socijalnim kategorijama preko JU Centar za socijalni rad Gračanica, pokazuje kvalitetan i odgovoran rad uposlenika i menadžmenta ove javne ustanove.

Vijećnici su podržali planove upisa u prve razrede JU Mješovita srednja škole Gračanica i JU Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“ Gračanica koji su u potpunosti prilagođeni potrebama privrede, a raduje i činjenica da će od ove godine naši učenici moći upisati i Gimnaziju informacionih tehnologija, što je bila jedna od naših inicijativa prošle godine.
Pozitivnim su ocijenjene i podržane izmjene zakonske regulative, a koja se odnosi na oslobađanje poreza na promet nepokretnosti mladih bračnih parova koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.
Također su vijećnici uputili nekoliko pitanja i inicijativa od kojih posebno ističemo inicijative za nabavku GPS narukvica za djecu sa autizmom kao i izradu idejnog rješenja raskrsnice kod BKC-a.