GO SDP Zenica

Vijećnici SDP-a nisu podržali produženje Ugovora sa preduzećem Alba iz Zenice

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici SDP Zenica nisu podržali produženje Ugovora sa preduzećem ALBA iz slijedećih razloga:

– u prethodnim godinama preduzeće ALBA je “skrivala” izvještaje o radu opravdavajući to kao poslovnu tajnu preduzeća iako je Grad Zenica 25% vlasnik firme,

– ALBA obračunava račune za odvoz smeća po broju kvadrata stana a ne po broju članova domaćinstva (prethodno je bilo potrebno izmijeniti Odluku o komunalnom redu koju smo inicirali još februaru prošle godine i nikada nije došla na dnevni red),

– Vremenski period od 20 godina je predug period i smatrali smo da se taj Ugovor treba ograničiti maksimalno na 10 godina,

– Profit koja je pripadala gradu u iznosu od 25% nikada nije uplaćivana u Budžet nego se investirala u preduzeće,

– Investiranje u kontejnere (u posljednje vrijeme podzemne) je vršio samo Grad Zenica bez učešća ALBE,

– Cijena za građane će se povećati najvjerojatnije u skorije vrijeme a Grad Zenica će odmah morati izdvojiti još dodatnih cca. 400.000 KM,

– Veliki broj radnika se vode kao sezonski radnici i imaju neriješen radno-pravni status koji se obnavlja Ugovorima na određeno po 3 mjeseca.

U posljednje vrijeme smo svjedoci i lošeg održavanja zelenih površina gdje je trava prelazila visinu i veću od 80cm ( primjer Babina rijeka).

Iskreno se nadamo da će se ove gore navedene stvari ispraviti i da ćemo imati čistu i lijepu Zenicu i zadovoljne građane.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu