Vijeće ministara BiH u odgovoru Saši Magazinoviću potvrdilo da postoji manjak donirane opreme iz Katara

Vijeće ministara BiH u odgovoru koje je uputilo 10. septembra zastupniku Saši Magazinoviću potvrdilo je da postoji manjak donirane opreme iz Katara u odnosu na dostavljene specifikacije. Iako je oprema iz Katara stigla 19. maja do danas je ostalo nepoznato gdje su se izgubila 434 paketa pomoći u vrijednosti većoj od milion KM.

“Prilikom preuzimanja donacije Katara, ustanovljeno je da je u carinsko skladište Aerodroma Sarajevo pristigla oprema u manjim količinama od onih koje su navedene u donacijskom certifikatu koji je poslat od strane donatora. S tim u vezi, a budući da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH prihvatilo predmetnu donaciju, upućen je dopis prema ovom ministarstvu da se kontaktira zemlja donator te da se dobije odgovor vezano za navedene razlike”, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Iz UIO BiH za Patriju su ranije potvrdili da se u carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo ne nalazi nijedna donacija što znači da je ova oprema preuzeta.Portal Fokus.ba objavio je da je Katar u specifikacijama naveo 1.376 paketa opreme vrijednosti 5.995.091 KM, a da su u carinsko skladište dopremljena 942 paketa što je 434 paketa manje odnosno 1.137.551 KM. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za Fokus su odgovorili da je isključivo riječ o administrativnom neskladu podataka iz dokumentacije. Do danas ne znamo šta se sve nalazilo u donaciji iz Katara.

Istog dana avion sa medicinskom opremom iz Katara sletio je i u Srbiju u kojoj se nalazilo 470.000 hirurških maski, 70.000 visokokvalitetnih maski N95, 85.000 epidemioloških maski, više desetina hiljada rukavica, zaštitnih naočara, vizira, hirurških mantila, 4.700 kombinezona.

I nije ovo prva nelogičnost u vezi donirane opreme. Sporna specifikacija bila je i za opremu koja je donirana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u kojoj nije bila navedena pojedinačna cijena za 40 respiratora koji su bili u donaciji. Tek naknadno su iz MVP BiH zatražili od UAE dodatnu specifikaciju s obzirom da se nisu mogle okončati carinske procedure. Iz UAE je dostavljena nova specifikacija u kojoj se navodi da su respiratori plaćeni između 15.000 i 70.000 dolara te da se stavi prosječna cijena od 42.000 dolara po komadu.

Iako je ta oprema prošla carinske procedure, ista oprema dopremljena je i u Crnu Goru gdje je u specifikaciji navedena sedam puta manja pojedinačna cijena za respirator.

nap.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu