Saša Magazinović za Radio Sarajevo

Vijeće ministara BiH još nema stav oko ukidanja polugodišnjeg pomjerenja sata

Kako će eventualna odluka Parlamenta Evropske unije o ukidanju sezonskog pomjeranja kazaljki na satu odraziti na svakodnevnicu? Da li će Bosna i Hercegovina slijediti odluku Evropske unije po ovom pitanju?

Odbor za saobraćaj i turizam Parlamenta Evropske unije odlučio je početkom sedmice da pomjeranje kazaljki na satu postane stvar prošlosti. Izgledno je da će ovu odluku potvrditi europarlamentarci.

Nepoznanica je da li će Parlament Evropske unije odlučiti da se zadrži zimsko ili ljetno računanje vremena. Postoji mogućnost da odluka neće biti obavezujuća za države članice Unije tj. da svaka od njih odluči da li će prihvatiti odluku Parlamenta Evropske unije.
Istražili smo koje će biti posljedice ovakve odluke Parlamenta i kakav je stav Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

Mišljenje o ovome, krajem oktobra prošle godine, tražio je i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

On kaže da su dva njegova pitanja bila upućena predsjedavajućem Vijeću ministara Denisu Zvizdiću. Jedno pitanje je da li je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo aktivnosti koje se u Evropskoj uniji vode po pitanju ukidanja polugodišnjeg pomjeranja sata. Drugo pitanje je da li Vijeće ministara ima stav po tom pitanju i šta namjerava uraditi.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Magazinović je istakao da još nije dobio odgovore na ova pitanja. Kako je naveo, u državnom parlamentu se uopšte nije raspravljalo o ovom pitanju


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu