Dževad Hadžić

Većina poslanika SDP-a ne podržava koaliciju sa SDA

Dešavanja u tuzlanskoj kantonalnoj organizaciji SDP-a BiH zadnja dva dana su u žiži interesovanja javnosti nakon najava da će vlast u TK formirati sa SDA.
Ipak, Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK se oglasio saopćenjem za javnost u kojem kažu da će u potpunosti poštovati Statut SDP BiH, odluke Glavnog odbora i odluke Kongresa, te da ne podržavaju koaliciju sa SDA.

– Povodom nestatutarne sjednice Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, a na kojoj je, suprotno Statutu i odlukama Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, donesena Odluka o koaliranju sa Strankom demokratske akcije, Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona obavještava javnost, odnosno građane Tuzlanskog kantona, da ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a, te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, „isporučiti“ Tuzlanski kanton SDA-u, navode u saopćenju.

Većina SDP-ovih poslanika u Skupštini TK ne podržava odluku stranačkog Kantonalnog odbora da uđe u pregovore o formiranju vlasti sa SDA-om, kaže za Vijesti.ba šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Skupštini TK Dževad Hadžić.

“Većina poslanika ne podržava koaliciju sa SDA. Ovo nije prvi put da je kantonalno rukovodstvo SDP-a krenulo u ovaj projekat, jer smo sličnu situaciju imali i prije dva mjeseca. Tada su samo dva poslanika iz SDP-ovog skupštinskog Kluba stavila svoj potpis na inicijativu o formiranju vlasti zajedno sa poslanicima SDA. Očekujem da će i ovog puta biti isti broj”, naveo je Hadžić.

To u praksi znači da koaliciju sa SDA-om podržava dva od deset SDP-ovih poslanika, koliko ih ima u Skupštini TK.

U razgovoru za naš portal, Hadžić ocjenjuje da je sjednica KO SDP-a BiH u TK na kojoj je usvojena odluka o početku pregovora sa SDA bila nestatutarna, te da je druga u nizu na kojoj ili nije bilo kvoruma ili je on bio veoma upitan.

“Osim toga, Statut SDP-a BiH kaže da je jedino Glavni odbor stranke nadležan za donošenje odluka o koalicijama. Dakle, to pitanje nije u nadležnosti kantonalnih odbora”, napominje naš sagovornik.

Mišljenja je da su svi članovi SDP-a BiH svjesni posljedica koje mogu nastupiti ukoliko djeluju izvan Statuta i protivno odlukama Glavnog odbora stranke.

“Ne samo to, nego i protivno odlukama nedavno održanog Kongresa, koji je potvrdio odluku Glavnog odbora SDP-a BiH da se ne ide u koaliciju sa SDA-om, SNSD-om i HDZ-om BiH”, zaključuje Hadžić.

vijesti.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu