Dževad Hadžić

Većina poslanika SDP-a ne podržava koaliciju sa SDA

Dešavanja u tuzlanskoj kantonalnoj organizaciji SDP-a BiH zadnja dva dana su u žiži interesovanja javnosti nakon najava da će vlast u TK formirati sa SDA.
Ipak, Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK se oglasio saopćenjem za javnost u kojem kažu da će u potpunosti poštovati Statut SDP BiH, odluke Glavnog odbora i odluke Kongresa, te da ne podržavaju koaliciju sa SDA.

– Povodom nestatutarne sjednice Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, a na kojoj je, suprotno Statutu i odlukama Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, donesena Odluka o koaliranju sa Strankom demokratske akcije, Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona obavještava javnost, odnosno građane Tuzlanskog kantona, da ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a, te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, „isporučiti“ Tuzlanski kanton SDA-u, navode u saopćenju.

Većina SDP-ovih poslanika u Skupštini TK ne podržava odluku stranačkog Kantonalnog odbora da uđe u pregovore o formiranju vlasti sa SDA-om, kaže za Vijesti.ba šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Skupštini TK Dževad Hadžić.

“Većina poslanika ne podržava koaliciju sa SDA. Ovo nije prvi put da je kantonalno rukovodstvo SDP-a krenulo u ovaj projekat, jer smo sličnu situaciju imali i prije dva mjeseca. Tada su samo dva poslanika iz SDP-ovog skupštinskog Kluba stavila svoj potpis na inicijativu o formiranju vlasti zajedno sa poslanicima SDA. Očekujem da će i ovog puta biti isti broj”, naveo je Hadžić.

To u praksi znači da koaliciju sa SDA-om podržava dva od deset SDP-ovih poslanika, koliko ih ima u Skupštini TK.

U razgovoru za naš portal, Hadžić ocjenjuje da je sjednica KO SDP-a BiH u TK na kojoj je usvojena odluka o početku pregovora sa SDA bila nestatutarna, te da je druga u nizu na kojoj ili nije bilo kvoruma ili je on bio veoma upitan.

“Osim toga, Statut SDP-a BiH kaže da je jedino Glavni odbor stranke nadležan za donošenje odluka o koalicijama. Dakle, to pitanje nije u nadležnosti kantonalnih odbora”, napominje naš sagovornik.

Mišljenja je da su svi članovi SDP-a BiH svjesni posljedica koje mogu nastupiti ukoliko djeluju izvan Statuta i protivno odlukama Glavnog odbora stranke.

“Ne samo to, nego i protivno odlukama nedavno održanog Kongresa, koji je potvrdio odluku Glavnog odbora SDP-a BiH da se ne ide u koaliciju sa SDA-om, SNSD-om i HDZ-om BiH”, zaključuje Hadžić.

vijesti.ba