Većim brojem donatora organa spasiti živote građana

Vjerovatno da nema čovjeka koji nije čuo pozive medicinskih radnika da doniranjem organa spasi nečiji život. Zasad ta vrsta pomoći ostaje na eventualnom odzivu pojedinaca i ne zadovoljava potrebe brojnih pacijenata koji nemaju drugog izbora nego čekati na transplantaciju organa. Ovaj problem znatno bi bio ublažen kada bi ta oblast bila zakonski regulisana, ali, nažalost, u našoj zemlji parlamentarci o tome godinama raspravljaju bez konkretnih rezultata, navodi FTV.

“Zakonski pretpostavljeni pristanak darivanja organa je evropska praksa i na taj način bismo spasili mnoge živote, kako mladih tako i starijih osoba kojima je hitno potreban organ”, ističe Irfan Čengić, sekretar SDP-a BiH.

Ipak je činjenica da rasprava o ovome problemu u parlamentu traje već godinama, bez rezultata. Teško je reći da li tu ima nepotrebnog stanačkog rivalstva.”Ova vlast je jednostavno stala, kao i sa svim ostalim zakonima. Građani čekaju, životi o tome ovise, ali ništa se ne rješava. Ne vjerujem da će ova parlamentarna većina usvojiti zakon”, smatra Čengić.

BiH bi imala povoljniji tretman, a pacijenti više šanse kada bi naša zemlja bila uključena u svjetsku mrežu donora. Preduvjet je, naravno, da i u našoj zemlji zakonski bude regulisano darivanje i transplatacija organa. Time bi bili dostupni i donori iz svijeta, a, naravno, i naša bi zemlja davala organe za transplantaciju drugima kada zatreba.

Zakon je u proceduri. Nacrt je prošao parlament, završena je javna rasprava i čeka se da Federalna vlada ponudi konačan prijedlog. Suština rješenja je tzv. pretpostavljani pristanak. To znači da bi se potencijalnim donorom organa za transplantaciju smatrao svaki građanin koji se izričito ne izjasni da ne želi donirati organe.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu