Saša Magazinović za Dnevni avaz

Važno je da primanja naših diplomata uporedimo s rezultatima njihovog rada

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputio je poslaničko pitanje o plaćama zaposlenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.
Magazinović je zatražio informaciju o tome na osnovu kojih se parametara utvrđuju visine plaća u DKP-a, koliki je iznos plaća, a pitao je i to da li postoji uporedna analiza primanja zaposlenih u bh. ambasadama i konzulatima, kao i u misijama BiH širom svijeta, s onima koja primaju uposleni u DKP-a susjednih zemalja.

Također, on je zatražio da mu se dostavi tabelarni prikaz koji će sadržavati imena uposlenih, poziciju na koju su postavljeni, kao i destinaciju u svijetu gdje su angažirani.
U izjavi za „Avaz“ Magazinović kaže da je diplomatsko-konzularna mreža BiH izuzetno važna za našu zemlju, ali da je evidentno da naši kapaciteti nisu veliki, a da je izbor kadrova u nekim slučajevima vrlo upitan.

– Diplomatsko-konzularna mreža je izuzetno važan alat svake države, naročito u ekonomskoj diplomatiji. Mi nemamo nikakve pokazatelje o tome imamo li adekvatan kadar koji BiH predstavlja u svijetu. Zato je važno da njihova primanja uporedimo s rezultatima njihovog rada, o čemu mi u Parlamentu, ali ni javnost, nemamo nikakvih informacija, jer šturi izvještaji koji se odnose na tu oblast ne pokazuju šta oni tačno i konkretno rade. Bojim se da je slika o uspjesima u oblasti ekonomske diplomatije vrlo loša. Naravno, ima i pozitivnih primjera, ali su oni, nažalost, vrlo rijetki – kazao je Magazinović.

Inače, „Avaz“ je nedavno pisao o tome kako Vijeće ministara BiH još nije utvrdilo osnovicu za obračun plaća ambasadorima i drugim uposlenicima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u ovoj godini, iako je zakonska obaveza da se ta osnovica utvrđuje svake godine, i to na temelju službenih podataka Ujedinjenih naroda i na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH. U ovisnosti o visini troškova života na određenoj destinaciji, utvrđuje se i osnovica za obračun plaće naših diplomata.

Dok ta odluka ne bude usvojena, ambasadori će i dalje primati plaće prema odluci za 2018. godinu, a prema kojoj se one kreću od oko 5.000 KM, koliko primjerice iznosi u Sjevernoj Makedoniji, pa do oko 7.500 KM, koliko je plaća ambasadora BiH u Japanu i Kataru.

Osim ambasadorskih plaća za koje mnogi od diplomata često ističu da im nisu dovoljne za životni standard u zemljama u kojima žive, oni imaju i brojne naknade i dodatke na plaću. To su dodatak na djecu, dodatak za školovanje djece, dodatak za supružnika šefa DKP-a…

Ambasadori BiH u svijetu koji imaju djecu školskog uzrasta, odnosno i za one koji su na fakultetu, imaju pravo na troškove školarine po djetetu do 5.000 američkih dolara. Ako je supruga nekog našeg diplomate aktivna u zemlji prijema, onda on na osnovu toga dobiva naknadu u visini od 20 posto osnovice za obračun plaće.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu