Izlaganje Saše Magazinovića na sjednici Parlamenta BiH

Vanjska politika BiH je postala smiješna

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića. Na početku sjednice Saša Magazinović je imao pitanje i poruku povodom vanjske politike u BiH.

“Inače, izgleda da je strategija naše vanjske politike prema susjedima ‘pravi se mrtav i čekaj da prođe'”, meni se to ne sviđa i zato aktualiziram pitanje”, kazao je.
Istakao je da se sve radi u cilju da se ne opterete odnosi, ali da određena pitanja i trebaju opteretiti odnose.

“Ja mislim suprotno, ova pitanja moraju opteretiti odnose. Svako naše popuštanje rezultira novom situacijom. Ne slažem se da nekoliko stotina metara kvadratnih neće narušiti odnose. Svako naše popuštanje vodi ka tome da se pojavi novi slučaj”.

“Hoće da nam istovare nuklearni otpad na granicu? Je li to uredu? Čuvamo odnose? Možemo li mi zauzeti Trgovsku goru?”, dodaje Magazinović.
Kaže da želi da BiH pokaže malo više kičme.

“Želim da pokažemo malo više kičme, nego što je imamo, posebno kada je vanjska politika u pitanju. Sada nemamo vremena, ali nam je vanjska politika postala smiješna. Prije par dana se brukamo, dočekujemo avion koji nije nama namijenjen. Nema odgovora kome smo sve tražili donaciju i ko se sve odazvao jer bi bila bruka da se vidi ko nas je sve izignorisao”.
Ističe da “nije čudo što se stiče utisak da nam je najveći partner vrtić iz Kine”.

“Nije ni čudo što se stiče utisak da nam je najveći partner dječiji vrtić iz Kine. Ljudi hajte molim vas, trznite se. Pokažite da imate kičmu, koordinirajte, razgovarajte, nemojte da se brukamo a s ovom državom radi ko šta hoće”.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu