Segmedina Srna-Bajramović za Oslobođenje

Valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad trebalo ukidati nazive ulica po borcima NOB-a

Krajem prošlog mjeseca predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavili su pokretanje inicijative da se vrate imena ulica narodnim herojima, antifašistima u Sarajevu.
Korak ka tome je i učinjen. Prema riječima Đorđa Radanovića, predsjednika Odbora, inicijativa za vraćanje naziva ulica koje su do rata nosile imena po antifašistima i narodnim herojima iz srpskog naroda je poslana Vladi Kantona Sarajevo.

Ne ulazeći u sadržaj i komentarisanje konkretne inicijative, zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona sarajevo Segmedina Srna Bajramović ističe da „valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad ni trebalo skidati nazive ulica po borcima NOB-a“.

„Veliki broj postdejtonskih pogrešnih poteza je napravljeno pod palicom onih koji su smatrali da istorija počinje od njih. Na žalost, živimo u vremenu nepotrebne ostrašćenosti i neznanja koje nas je i odvelo u prostor gdje su pojedinci ili grupe davali sebi za pravo da osporavaju antifašističke vrijednosti koje su utkane u državnost BiH, što je prije svega sramotno. Činjenica da neki ni danas ne razlikuju komunizam i antifašizam, u stvari govori da mi moramo puno raditi na edukaciji društva kako nam se takve greške u budućnosti ne bi ponavljale“, navodi Srna-Bajramović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu