Segmedina Srna-Bajramović za Oslobođenje

Valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad trebalo ukidati nazive ulica po borcima NOB-a

Krajem prošlog mjeseca predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavili su pokretanje inicijative da se vrate imena ulica narodnim herojima, antifašistima u Sarajevu.
Korak ka tome je i učinjen. Prema riječima Đorđa Radanovića, predsjednika Odbora, inicijativa za vraćanje naziva ulica koje su do rata nosile imena po antifašistima i narodnim herojima iz srpskog naroda je poslana Vladi Kantona Sarajevo.

Ne ulazeći u sadržaj i komentarisanje konkretne inicijative, zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona sarajevo Segmedina Srna Bajramović ističe da „valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad ni trebalo skidati nazive ulica po borcima NOB-a“.

„Veliki broj postdejtonskih pogrešnih poteza je napravljeno pod palicom onih koji su smatrali da istorija počinje od njih. Na žalost, živimo u vremenu nepotrebne ostrašćenosti i neznanja koje nas je i odvelo u prostor gdje su pojedinci ili grupe davali sebi za pravo da osporavaju antifašističke vrijednosti koje su utkane u državnost BiH, što je prije svega sramotno. Činjenica da neki ni danas ne razlikuju komunizam i antifašizam, u stvari govori da mi moramo puno raditi na edukaciji društva kako nam se takve greške u budućnosti ne bi ponavljale“, navodi Srna-Bajramović.