Saopštenje vijećnićke većine u Gradskom vijeću Tuzla

Uzrok zagađenja zraka u Tuzli je termoelektrana, a ne privatna ložišta

Parlamentarna većina u GV Tuzla koju čine Klubovi vijećnika SDP, TA, DF, te vijećnik nacionalnih manjina Jusić Nedžad i samostalni vijećnici Edim Kadić i Nedim Salibegović smatra da je opozicija u GV Tuzla predvođena Mirnesom Ajanovićem zloupotrijebila i ispolitizovala dobru namjeru „Pokreta za čist zrak“ želeći na taj način ostvariti jeftine političke poene ali i još jednu naknadu (paušal) za održavanje vanredne sjednice GV Tuzla.

Kako je na temu aerozagađenja Gradsko vijeće održalo nekoliko redovnih i vanrednih sjednica, sumnjamo da opozicija nema u prvom planu brigu za građane, nego namjeru da samo naplati još jedan vanredni paušal.

Napominjemo da je na rješavanju aerozagađenja Grad Tuzla uradio mnogo: na toplifikaciji, uvođenju zelenog vala, o proširenju pješačke zone, a na osnovu Saobraćajne studije, ostalim projektima energetske efikasnosti i slično. Ovi projekti realizirani su sredstvima iz budžeta Tuzle, ali i sredstvima Elektroprivrede, međunarodnih organizacija, kantona i, neznatno, Federacije. Od 2001. godine do danas u projekte toplifikacije investirano je preko 35 miliona KM, sa slijedećim pokazateljima: priključeni toplinski konzum povećan je sa 160 MW na 228 MW; dužina vrelovodne, odnosno toplovodne mreže povećana je na 170 km sa postojećih 67 km; umjesto 209 toplinskih podstanica, danas ih je preko 1.000; od 14.000 korisnika 2001. godine, danas ih je 24.000; površina zagrijavanja je od 970.354 m² porasla na 1,8 miliona m².

Tempo priključenja individualnih stambenih i poslovnih objekata na daljinsko grijanje se pojačava. U 2017. i 2018, godini, budžetima je za priključenje na daljinsko grijanje predviđeno oko sedam miliona KM. Grad Tuzla na ovom problemu radi od 2001., i to sve intenzivnije.

Prošle godine su, na prijedlog parlamentarne većine, donesene značajne odluke Gradskog vijeća, koje će u ovoj godini omogućiti vlasnicima individualnih stambenih i poslovnih objekata, daleko nižu cijenu za priključak, nego do sada. Po ovoj Odluci, Grad snosi troškove dovođenja cijevi grijanja do zida objekta, a vlasniku ostaje da kupi mjernu stanicu, unutar objekta, koja je jeftinija od cijene kotla i peći na ugalj ili kotla i peći na pelet (izuzetak su tri MZ na kojima su Termoelektrana i šljačišta, koji zato i mjerne stanice imaju besplatno).

Napominjemo i to da Termoelektrana spali oko 3 miliona tona uglja, a domaćinstva oko 250.000 tona, pa prema tome Termolektrana u aerozagađenju zraka paljenjem uglja učestvuje sa preko 90 %, a individualni objekti ispod 10%. Taman da se na daljinsko grijanje priključe svi individualni objekti, ostaje aerozagađenje od paljenja 3 miliona tona uglja u Termoelktrani. Dakle, šta god uradio Grad, bez ugradnje uređaja za odsumporavanje u Termoelektranu Tuzla, kvalitet zraka neće biti poboljšan.

Smatramo da to zna i opozicija u GV Tuzla koju predvodi Mirnes Ajanović, pa bi bilo logičnije da traže vanredne sjednice parlamenta Federacije i Skupštine Tuzlanskog kantona, ali onda ne bi bilo ni vanredne naknade

Opozicija (BOSS, SDA, SBB i HDZ), po našem mišljenju, navedenom inicijativom ometa i vrši zloupotrebu opravdane građanske inicijative “Pokreta za čisti zrak” i skreće pažnju javnosti sa glavnog uzroka aerozagađenja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu